Flertall på Stortinget krever nasjonal produksjon av medisiner

Opposisjonen på Stortinget krever at regjeringen planlegger for hvordan Norge skal være selvforsynt med viktige medisiner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Opposisjonen på Stortinget krever at regjeringen planlegger for hvordan Norge skal være selvforsynt med viktige medisiner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen på Stortinget krever at regjeringen planlegger for hvordan Norge skal være selvforsynt med viktige medisiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget fra Ap, Sp, SV, Rødt, Frp og MDG ble stilt i forbindelse med behandling av nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023, skriver Klassekampen.

Det er etter det avisen erfarer basert på innspill fra LO og NHO og vil pålegge regjeringen å planlegge hjemlig produksjon av «viktige legemidler, herunder antibiotika».

Helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson i SV peker på at store deler av legemiddelproduksjonen skjer i land som Kina og India.

– I en krise, som en pandemi, kan det gjøre det vanskelig å få medisiner til Norge. Vi har snakket mye om matsikkerhet, og det er viktig, men medisinmangel er også svært viktig å unngå, sier han til Klassekampen.

Om legemidlene skal produseres av private selskaper eller det offentlige kommer ikke fram av forslaget. Frp mener det ville være «dyrt og ineffektivt» om det offentlige skal stå for produksjonen, mens Fagforbundet mener statlig eierskap bør vurderes.