Manshaus' far: – En virkelighet vi ikke kan fatte

<p>Faren til Philip Manshaus har beskrevet at hans draps- og terrortiltalte sønn hadde to ulike personligheter, en fram til de to siste årene, og en annen etter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix</p>
Faren til Philip Manshaus har beskrevet at hans draps- og terrortiltalte sønn hadde to ulike personligheter, en fram til de to siste årene, og en annen etter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Faren til Philip Manshaus fortalte i retten onsdag om hvordan familien har hatt det etter sønnens drap og terrorangrep.

Han beskrev forholdet mellom 22-åringen og hans to eldre brødre som godt.

– Det virker som de er glad i hverandre alle sammen. Nå er det en virkelighet de ikke kan fatte. Ingen av oss kan skjønne det, egentlig, sa faren i Asker og Bærum tingrett i Sandvika.

Philip Manshaus er tiltalt for å ha drept sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og for terrorhandling mot Al-Noor islamic Centre 10. august i fjor.

Lukkede dører

En god del av farens forklaring foregikk bak lukkede dører slik forsvaret ønsket, blant annet med henvisning til privatlivets fred. Torsdag vil også forklaringene til tiltaltes tante og brødre gå helt eller delvis bak lukkede dører.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening har anket avgjørelsen, men tingrettsdommer Annika Lindström sa onsdag at kjennelser som avsies under hovedforhandlingen, ikke kan ankes.

Jensen opprettholder imidlertid anken og mener rettens kjennelse bygger på feil lovforståelse og mener det her dreier seg om et unntakstilfelle som omhandler kjennelser som «er rettet mot tredjemann».

I klagen peker generalsekretæren på at kjennelsen legger vekt på at vitneforklaringene er viktige for å forstå tiltaltes utvikling.

Forandret seg

Tiltaltes stemor vitnet først onsdag og fortalte retten om en stesønn som forandret seg og utviklet et sinne. Hun tegnet et bilde av en gutt som var forsiktig og kreativ da han var liten, men som gradvis fikk mer fremmedfiendtlige holdninger.

Bare avbrutt av et kvarters pause, svarte hun i tre timer rolig og fattet på spørsmål. Kun ved to anledninger fikk hun problemer.

– Jeg opplever at jeg ikke bare har mistet en datter, men også en sønn, sa hun og tok et lite øyeblikk til tårene.

Manshaus' forsvarer Unni Fries sa til NTB at det er interessant å få høre utviklingen til tiltalte og observasjonene stemoren har gjort i den sammenhengen.

– Det er en sterk vitneforklaring å høre på, men det er også relevant i forhold til selve straffesaken, sa hun.

Hakekors og Tarrant

Dager før drapet og angrepet la stemoren merke til at tiltalte hadde hengt opp utklipp fra Brenton Tarrants moskéangrep på New Zealand, et hakekors og et norsk flagg på rommet sitt.

Hun ble alvorlig bekymret og søkte på nettet hvordan kun skulle gå fram for å varsle politiet om sin bekymring. Stemoren skulle spise middag med venninner på restaurant i Drammen da hun fikk vite om angrepet.

– Datteren til en av dem ringte og sa at det hadde vært en terroraksjon i Bærum utført av en hvit ung mann. Da hadde vi akkurat bestilt mat. Det var helt ubeskrivelig, sa hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært