LO ber regjeringen dekke kommunenes koronaunderskudd på 20 milliarder

Leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen sier regjeringen må dekke hele tapet som norske kommuner nå lider under koronautbruddet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen sier regjeringen må dekke hele tapet som norske kommuner nå lider under koronautbruddet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske kommuner kan gå 20 milliarder i underskudd på grunn av koronautbruddet. LO ber regjeringen dekke tapene og forhindre at offentlig ansatte mister jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en beregning fra KS som viser at norske kommuner ligger an til å tape opptil 27 milliarder kroner i inntekter og økte utgifter som følge av koronautbruddet. Gjennom krisepakkene har regjeringen lovet å dekke 6,15 milliarder av dette og ellers bedt kommunene om å effektivisere driften, skriver Klassekampen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier det kan føre til permitteringer og tap av offentlige arbeidsplasser og viser til tilbakemeldinger fra landets ordførere som er bekymret for økonomien. Flere kommuner har allerede svært høy arbeidsledighet.

– Det er viktig at regjeringen kompenserer fullt ut det kommunene nå taper. Det betyr at kommunene må tilføres flere titalls milliarder ekstra i 2020, sier LO-lederen.

Fagsjef i KS, Kjell Erik Saure, forklarer hva som kan skje dersom ikke allerede hardt pressede kommuner får dekket det økonomiske tapet.

– Alternativet er at man må stramme til i sektoren og kutte i tjenester som er viktig for folk. Eller bremse og gjøre færre innkjøp og investeringer. Det vil bremse aktiviteten i norsk økonomi, sier Saure.