Musikkrådet raser over Rajas «redningspakke» til korpsene: – Holder oss for narr

Norsk musikkråd raser etter at det er kjent at krisepakken for korpsene som kulturminister Abid Raja (V) presenterte torsdag, er penger som allerede lå inne i statsbudsjettet.
Norsk musikkråd raser etter at det er kjent at krisepakken for korpsene som kulturminister Abid Raja (V) presenterte torsdag, er penger som allerede lå inne i statsbudsjettet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulturminister Abid Rajas (V) håndsrekning til korpsene er ingen redningspakke, men midler som allerede lå inne i statsbudsjettet, raser Norsk musikkråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse pengene har korpsene allerede fått. Det er ikke mulig å gi de samme pengene to ganger, slår styreleder Bjørgulv Vinje Borgundvaag fast. Norsk musikkråd er paraplyorganisasjonen for hele musikkfrivilligheten.

Torsdag kunngjorde Raja med en trommevirvel at Korps-Norge skulle få en redningspakke på 38,5 millioner kroner i frie midler.

– Korpsene vil bli reddet, erklærte kulturministeren.

Men ifølge Borgundvaag er de samme midlene allerede omtalt i statsbudsjettet.

– Det ser ut som midlene som allerede er omtalt i statsbudsjettet, er pakket inn i nytt gavepapir. Men dette er ikke ekstraordinære midler, slår han fast.

Stått stille

I fjor mottok korpsorganisasjonene nøyaktig samme sum, 38,5 millioner kroner, i statlige midler over tippenøkkelen. Tilsvarende ble lagt til grunn for 2020, og torsdag ble spilleoverskuddet fordelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Borgundvaag peker på at selv om overskuddet fra Norsk Tipping har økt med over 150 millioner kroner, har summen som går til landets kor og korps, stått stille. Samtidig er dette midler som korpsene allerede har budsjettert med.

– Det er jo ikke disse pengene korpsene har mistet denne våren. Det er inntektene fra loppemarkeder og basarer, spilleoppdrag, dugnader og lignende som er borte, sier han.

Bare for korpsene er tapene i år estimert til 200 millioner kroner.

Raja: God hjelpepakke

Selv om tippemidlene er en årlig bevilgning, står Raja på at korpsene er prioritert i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men de får akkurat samme sum som i fjor?

– Hvert år gjør man en prioritering av hvordan man tildeler disse midlene. Og det er et politisk valg om man skal fortsette å tildele, eller om man skal gjøre endringer på dette. Vi har valgt å opprettholde og tildele de 38,5 millioner kronene, sier Raja til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at korpsene også kan søke om å få erstattet opp til 70 prosent av bortfallet av for eksempel inntekter fra loppemarkeder fra en pott på 600 millioner kroner, hvorav 300 millioner er friske penger, som ble kunngjort fredag.

– Jeg er helt sikker på at korpsene kommer til å ta dette veldig godt imot, sier han.

Ap: – Lureri

Det beroliger imidlertid ikke Borgundvaag.

– Vi må huske på at dette er midler som også skal fordeles til idrett og alle andre innenfor frivillig sektor, påpeker han.

Også Aps Anette Trettebergstuen reagerer sterkt på det hun kaller «lureri».

– Vi har en kulturminister som villeder korpsene og prøver å lage nyheter av ingenting. Jeg skjønner veldig godt at korpsbevegelsen føler seg ført bak lyset. Å lure dem gjennom å late som om dette er friske penger, er både uklokt og uredelig, sier Trettebergstuen til NTB.

Video: Raja: Slik blir årets 17. mai: