Ustabil helg i vente, penværet uteblir

Noe mildt vårvær kan man se langt etter til helgen. Spesielt i Sør-Norge bes folk som skal på fjellet, om å være årvåkne og følge med på været. På flere fjelloverganger kan det bli direkte guffent.
Noe mildt vårvær kan man se langt etter til helgen. Spesielt i Sør-Norge bes folk som skal på fjellet, om å være årvåkne og følge med på været. På flere fjelloverganger kan det bli direkte guffent. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Til tross for noen fine dager fram mot helgen, spesielt i Sør-Norge, blir ikke helgeværet noe å skryte av.

Allerede fredag begynner bygeværet, da fra nord på Vestlandet og helt opp til og med Finnmark.

– I de nordligste fylkene kommer nedbøren som snø, mens lenger sørover blir det sludd og noe regn, samt snø i høyden, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt til NTB.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Han mener det fort kan bli ganske guffent på en del av fjellovergangene i Sør-Norge, og ber dem som har tenkt seg på hytta i helgen, om å være oppmerksom på dette.

Også i sørlige deler av Norge faller temperaturen, og det blir et noe ustabilt vær.

Kald luftstrøm

Det fortsetter slik også på begynnelsen av lørdagen, da det begynner å komme en kald luftstrøm fra Norskehavet og ned mot Nordsjøen.

– Særlig på Vestlandet vil det bli kjølig, og i nordlige strøk på Østlandet vil det kunne komme en del bygevær lørdag, sier Ovhed.

Deretter blir prognosene noe usikre. Utfordringen er at den kalde luften som kommer sørover fra Norskehavet, ser ut til å møte en varmluftsstrøm som kommer fra sentrale deler av Europa.

– I grensen mellom disse kan det danne seg et lavtrykk, og prognosene tilsier at dette lavtrykket kommer i det sørlige Skandinavia, sier Ovhed.

Dette kan føre til en del nedbør i Sør-Norge og på Østlandet, men det er avhengig av om lavtrykket dannes i dette området og hvor sterkt det blir.

Aktuelt: Årets aprilmåned tangerer varmerekord

Usikker søndag

Det vil fortsatt være ganske kjølig resten av helgen lenger nord i landet, men den verste nedbøren har allerede kommet denne uken. Det blir uansett en kjølig helg over det meste av landet, med en viss usikkerhet om hvordan søndagen kan komme til å utvikle seg på Østlandet.

Noen manifestering av uttrykket «kom mai du skjønne, milde» kan vi foreløpig se langt etter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært