Professor:– Norge fikk tilbud om utlevering av drapsmistenkte i Martine-saken

Den norske studenten Martine Vik Magnussen ble voldtatt og drept i London i 2008. Nå sier en norsk professor at norske myndigheter i 2013 fikk tilbud om utlevering av drapsmistenkte Farouk Abdulhak, men at norsk UD ikke reagerte. Foto: handout/Metropolitan Police / NTB scanpix
Den norske studenten Martine Vik Magnussen ble voldtatt og drept i London i 2008. Nå sier en norsk professor at norske myndigheter i 2013 fikk tilbud om utlevering av drapsmistenkte Farouk Abdulhak, men at norsk UD ikke reagerte. Foto: handout/Metropolitan Police / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter fikk i 2013 tilbud om utlevering av drapsmistenkte Farouk Abdulhak fra Jemen, men svarte aldri på tilbudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farouk Abdulhak er mistenkt for å ha drept og voldtatt norske Martine Vik Magnussen i London i 2008, men rømte til hjemlandet, der det ikke har vært mulig å få tak i ham.

Til NRK sier professor i internasjonal politikk, Stig Jarle Hansen, at han i 2013 ble kontaktet av jemenittiske myndigheter med tilbud om å få utlevert Abdulhak.

– Jeg kontaktet UD telefonisk først og fikk til svar at dette var interessant, men hørte aldri noe mer. Det var svaret jeg fikk, sier Hansen.

Faren til Martine: Ble tilbudt millionbeløp etter drapet

Han sier at myndighetene i Jemen var interesserte i å komme i kontakt med norske myndigheter og jobbe videre med saken, og at han hadde møter med politikere i Justisdepartementet i Jemen.

Martines far, Odd Petter Magnussen, som tidligere har kritisert norske myndigheter for å være for passive i saken, sier at han både er lei seg og forbannet over at norske myndigheter ikke reagerte på tilbudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk UD skriver i en epost til NRK at det er britiske myndigheter som har hatt ansvaret for å få i stand en utlevering, men at også Norge har tatt opp saken i ulike sammenhenger.

Det er nå 12 år siden den 23 år gamle norske studenten ble funnet drept i London 14. mars 2008. Senest i mars i år gikk britiske myndigheter ut og oppfordret Abdulhak om å returnere til Storbritannia for å få en avslutning på saken.