Aftenposten navngir tre angivelige russiske agenter i Norge

Den russiske ambassaden i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Den russiske ambassaden i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Aftenposten navngir tre russiske diplomater i Oslo og skriver at de er tilknyttet russisk militær etterretning (GRU).

Før de tre dro til Norge som diplomater, hadde to av dem registrert bostedsadresse i GRUs hovedkvarter i Moskva, viser russiske registre, skriver Aftenposten.

Siden de er diplomater, har de immunitet. Det betyr at de kan gjøre hva de vil uten å risikere rettslig forfølgelse i Norge.

Avisen har kartlagt Utenriksdepartementets navnelister over russiske diplomater i Norge og sammenlignet deres adresser med databaser fra Moskva, som viser deres offisielle adresse før de reiste til Oslo.

– Vår erfaring er at de aller færreste skjønner at dette er etterretningsoffiserer, sier Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Ifølge PST er det russisk spionasje som har størst potensial for å skade norske interesser, ifølge trusselvurderinger.

Kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet sier norske myndigheter forventer at diplomater følger lover og regler i landet der de tjenestegjør.

– Videre skal diplomaters aktivitet naturligvis ligge innenfor det som er en ambassades oppgave. Dersom man skal skaffe seg kjennskap til forholdene i mottakerstaten, skal det skje på lovlig vis, sier hun.

Den russiske ambassaden karakteriserer Aftenpostens opplysninger som «spredning av upålitelig, falsk eller ulovlig skaffet informasjon».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært