Folkehelseinstituttet med gode nyheter til alle besteforeldre

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet kom mandag med gode nyheter til alle med barnebarn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet kom mandag med gode nyheter til alle med barnebarn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Folkehelseinstituttet sier nå at besteforeldre kan treffe barnebarna så lenge man følger gode smittevernshensyn.

Et av grepene som myndighetene tok for å bremse coronaepidemien, var at besteforeldre ble rådet til ikke å passe barnebarn. Men på regjeringens daglige pressekonferanse om coronasituasjonen mandag kom fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet med det han selv kalte «dagens gode nyhet til de som har barnebarn».

– Barn og besteforeldre kan møtes dersom de opprettholder gode smittevernråd, sa Forland.

Forland sa at etter at de gikk ut med rådene 12. mars, har de fått mer kunnskap om personer som har en økt risiko for covid-19, og om barns smittsomhet.

– Nå vet vi at den viktigste risikofaktoren er høy alder, særlig over 65–70 år. Så er det også mulig at yngre personer kan få dette dersom de har underliggende sykdommer, sa Forland og trakk fram hjerte- og karsykdommer og diabetes som eksempler.

– I tillegg vet vi at barn sjeldnere blir smittet og oftest får milde symptomer. Det er først og fremst folk med symptomer som smitter andre.

Kan treffe barnebarn

Deretter kom fagdirektøren med gode råd til besteforeldre og barnebarn som vil treffes.

– Det viktigste er at man ikke møtes dersom noen har en infeksjon, enten hos den unge eller den gamle. I tillegg skal alle ha rene hender og man skal holde avstand. Best av alt er det om man kan møtes utendørs og ikke være for lenge sammen i et lite rom.

– Men vi sier at dersom du er helt frisk og under 65 år, så kan du også treffe barnebarn inne, men prøve å holde avstand.

Til NRK sier helseminister Bent Høie følgende om endringen:

– Dette er ikke en stor endring, men en liten og viktig endring for mange.

0,63

Reproduksjonstallet «R», som beskriver hvor mange mennesker en smittet person i snitt smitter videre, er nå beregnet til 0,63.

– Vi opererer nå med et nytt grunnlag for denne R-en, som er basert på oppdatert informasjon. Som slik at vi nå får en beregning som er knyttet til perioden fra 20 april fram til i dag. Slik fanger vi opp situasjonen fra da barnehagene åpnet, og da første til fjerde trinn i barneskolen åpnet, sier Forland.

Han understreker at «R»-en er basert på tall knyttet til stor usikkerhet, men det er det beste estimatet vi har på smittespredningen i samfunnet per i dag.

I alt 182.000 nordmenn er testet for coronasmitte og nesten 8.000 har fått påvist smitte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært