Nedgang i antall kreftprøver på norske sykehus

Administrerende direktør Øystein Mæland ved Akershus universitetssykehus (Ahus) er bekymret over at færre blir testet for kreft under den pågående viruspandemien. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Administrerende direktør Øystein Mæland ved Akershus universitetssykehus (Ahus) er bekymret over at færre blir testet for kreft under den pågående viruspandemien. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere av landets største sykehus opplever en nedgang i antall innleverte celle- og vevsprøver som kan avdekke kreft under koronapandemien.

Det fremgår av en kartlegging VG har gjort.

– Nedgangen i antall henvisninger er bekymringsfull da det neppe er grunn til å tro at det skyldes at færre har behov for utredning og behandling. Det er derfor viktig å oppfordre de som har symptomer til å gå til fastlege for å bli vurdert og eventuelt henvist til sykehus, sier administrerende direktør Øystein Mæland ved Akershus universitetssykehus (Ahus) til avisen.

Ahus har opplevd en reduksjon i antall henvisninger om kreftmistanke på 30 prosent siden begynnelsen av mars, sammenlignet med samme periode i fjor.

Nedgangen oppleves over hele landet. Antallet daglige vevsprøver på Haukeland universitetssjukehus i Bergen har blitt redusert fra 230–240 til 130, men er nå på vei opp igjen.

Universitetssykehuset Nord-Norge har kun opplevd en nedgang på 5 prosent mellom 1. mars og 19. april, sammenlignet med fjoråret.

Siden 15. mars har over 50.000 kreftscreeninger blitt utsatt. Norge har nasjonale screeningsprogrammer for brystkreft, livmorhalskreft og tarmkreft.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden