Regjeringen anklager russiske myndigheter for å videreformidle desinformasjon

– Russiske myndigheter bidrar til å videreformidle desinformasjon. Påstandene har ingen rot i virkeligheten, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
– Russiske myndigheter bidrar til å videreformidle desinformasjon. Påstandene har ingen rot i virkeligheten, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En rekke russiskspråklige nettsteder har de siste ukene spredt en historie om at Norge og Sverige har ansvar for krigsforbrytelser i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken tok en ny vending onsdag, da det russiske utenriksdepartementet omtalte saken på en pressekonferanse og senere la ut melding på Twitter , skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding torsdag kveld.

I artiklene hevdes det blant annet at navngitte instruktører fra Nato-land gir opptrening, veiledning og råd til ukrainske militære styrker. Det påstås at opplæringen fra Norge og Sverige har medført en økning i vold og lovløshet i de ukrainske styrkene.

– Russiske myndigheter bidrar til å videreformidle desinformasjon. Påstandene har ingen rot i virkeligheten, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Bakke-Jensen sier saken dreier seg om en studietur med deltakere fra Luftkrigsskolen i Trondheim for over fire år siden.

– Dette fremstår som et klassisk forsøk på desinformasjon og følger et velkjent mønster. Vi så et lignende eksempel nylig gjennom det forfalskede brevet fra generalsekretæren i Nato, sier han.