Norge kutter oljeproduksjonen med 13,4 prosent i juni og 7,2 prosent i andre halvår

Med kutt oljeproduksjonen på 250.000 fat daglig i juni og 134.000 fat per dag i andre halvår håper Norge å stabilisere markedet. Odfjell-eide Deepsea Atlantic da den lå i opplag. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Med kutt oljeproduksjonen på 250.000 fat daglig i juni og 134.000 fat per dag i andre halvår håper Norge å stabilisere markedet. Odfjell-eide Deepsea Atlantic da den lå i opplag. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med kutt i oljeproduksjonen på 250.000 fat daglig i juni og 134.000 fat per dag i andre halvår håper Norge å stabilisere markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er stor ubalanse i markedet. Oljeprisen har falt 70 prosent siden starten av 2020. Vi er i en ekstraordinær situasjon, sier olje- og energiminister Tina Bru (H) til TV 2.

I en pressemelding onsdag kveld redegjør hun for regjeringens grep.

– Den totale norske produksjonen i desember 2020 vil samlet være 300.000 fat per dag lavere enn det selskapene har planlagt for. Reguleringen vil opphøre ved utgangen av året, skriver Bru der.

I tillegg vil produksjonsstart på flere felt forsinkes til 2021.

Sikre norske interesser

Bakgrunnen for kuttet er at koronaviruspandemien og omfattende smitteverntiltak i store deler av verden har store konsekvenser for den økonomiske aktiviteten og dermed også etterspørselen etter olje.

– Vi har tidligere sagt at vi vil vurdere et kutt i Norge dersom flere store produsentland kutter tilstrekkelig. Regjeringens beslutning om å kutte i norsk oljeproduksjon er gjort på selvstendig grunnlag og for å sikre norske interesser, sier Bru i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et betydelig kutt. Derfor har vi også gjort en grundig vurdering. Dette gjør vi først og fremst for å sikre norsk økonomi og norske arbeidstakere, som er avhengig av en høyere oljepris, sier hun til TV 2.

Gassfelt unntatt

Kuttet tar utgangspunkt i en referanseproduksjon på 1.859.000 fat olje per dag. Dermed blir det en øvre grense for oljeproduksjon på norsk sokkel på 1.609.000 fat per dag i juni.

Et kutt på 134.000 fat per dag i andre halvår gir en øvre grense for gjennomsnittlig oljeproduksjon fra norsk sokkel i løpet av halvåret på 1.725.000 fat per dag.

Kuttet vil ifølge departementet fordeles på enkeltfelt og gjennomført ved at det gis reviderte produksjonstillatelser.

– Det vil medføre en begrensning i produksjonen for de oljeselskapene som har eierandeler i oljefeltene. Gassfelt er unntatt slik at kuttet ikke vil påvirke norsk gassproduksjon eller norsk gasseksport, sier Bru.