Politiet:Ingen bortføring på Lørenskog, men en tydelig planlagt villedning

Politiet har sperret av boligen til ekteparet Hagen i Sloraveien 4 på Lørenskog etter at Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen ble pågrepet i en politiaksjon på Lørenskog.
Politiet har sperret av boligen til ekteparet Hagen i Sloraveien 4 på Lørenskog etter at Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen ble pågrepet i en politiaksjon på Lørenskog. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet mener det aldri skjedde en bortføring på Lørenskog. Tom Hagen er nå siktet for å ha drept kona Anne-Elisabeth Hagen på Lørenskog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har ikke skjedd en bortføring, vært en reell forhandlingsmotpart eller reelle forhandlinger. Det bærer preg av en tydelig planlagt villedning, sa politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt på politiets pressekonferanse tirsdag.

Han sier mistanken mot Tom Hagen har blitt gradvis styrket.

Tom Hagen ble tirsdag morgen pågrepet og siktet i saken. Foto: Scanpix
Tom Hagen ble tirsdag morgen pågrepet og siktet i saken. Foto: Scanpix

Et og et halvt år etter at Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra boligen på Lørenskog 31. oktober 2018, gikk politiet tirsdag morgen til pågripelse av ektemannen Tom Hagen.

Han ble stoppet av politiet da han var på vei fra boligen til arbeidsplassen Futurum i 8.30-tiden tirsdag morgen, meldte VG.

Hagen skal fremstilles for varetektsfengsling i Nedre Romerike tingrett onsdag. Politiet vil be om fire ukers varetektsfengsling og begrunner det med faren for bevisforspillelse, opplyser politiadvokat Åse Kjustad Eriksson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen er pågrepet

Se opptak: Politiet informerte om pågripelsen av Tom Hagen under en pressekonferanse tirsdag

Kan ha gått glipp av bevis

Politiet etterforsket først forsvinningen som en bortføring med økonomisk motiv, men i fjor sommer endret de hovedhypotese. De mente nå at det var mest sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen var blitt drept, og at en eller flere gjerningspersoner hadde fordekt drapet som en økonomisk motivert kidnapping.

– Siktelsen er et resultat av en bred og omfattende etterforskning, der mistanken har styrket seg over tid, opplyser politiet på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gikk ti uker etter Anne-Elisabeths forsvinning før politiet gikk ut offentlig. Politiet kan dermed ikke utelukke at de har gått glipp av bevis.

– Slik bevisene og saken så ut innledningsvis, så vurderte vi det da som den aller beste løsningen. I ettertid kan det godt hende at vi har gått glipp av både opplysninger og bevis som enten har blitt borte eller blitt svekket, men slik situasjonen framsto der og da var det politiets valg at det var den beste måten å gjøre det på for å få Anne-Elisabeth Hagen tilbake i live, sa Kjustad Eriksson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidslinje i forsvinningssaken:

* 31. oktober 2018: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog. Hun skal ha forsvunnet fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30. Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

* 9. januar 2019 gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere. Politiet hadde holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse. Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.

* 11. februar 2019 ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det var fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.

* 26. juni 2019 opplyste politiet at de hadde endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

* 6. august 2019 opplyste bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.

* 28. august 2019 gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson.

* 13. september 2019 blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.

* 24. september 2019 opplyser politiet at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

* 17. oktober 2019 går politiet ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

* 18. oktober 2019 blir det kjent at vitner er innkalt til å avgi DNA-prøve i forbindelse med politiets etterforskning av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

* 24. oktober 2019 opplyser politiet at de har en formening om hva slags type printer som ble brukt til å skrive ut trusselbrevet som ble funnet i hjemmet til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

* 25. oktober 2019 møter etterforskningsledelsen og representanter fra Kripos hos riksadvokat Tor-Aksel Busch for å diskutere forsvinningssaken. Samme dag blir det opplyst at politiet mener de har funnet spor fra tidlig på sommeren 2018 knyttet til løsepengekravet i Hagen-forsvinningen.

* 22. januar 2020: I Kripos' nasjonale drapsstatistikk står forsvinningssaken omtalt som et uoppklart drap.

* 5. mars 2020 opplyser politiet at forsvinningssaken har hatt en samlet kostnad på 19 millioner kroner for politiet.

* 28. april 2020: Ektemannen Tom Hagen er pågrepet i en politiaksjon på Lørenskog. Han er siktet for drap eller medvirkning til drap. Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt ikke funnet.

Ubesvarte spørsmål

Politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke Hagen, men vil ikke si detaljert hva det var som førte til pågripelsen akkurat nå, annet enn at det var «det samlede bevisbildet».

Politiet sier det fortsatt er flere ubesvarte spørsmål.

Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt ikke funnet, opplyser politiinspektør Tommy Brøske.

Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Privat / NTB scanpix
Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Privat / NTB scanpix

Ingen andre personer er pågrepet, men politiet vil ikke utelukke at det kan være andre gjerningspersoner.

Ransaking av eiendommer

Politiet har bedt retten om tillatelse til ransaking av Tom Hagens bolig i Sloraveien og vil drive målrettet søk etter Anne-Elisabeth Hagen.

– Det er først nå det blir foretatt en ordinær ransaking av boligen, men også andre eiendommer knyttet til Tom Hagen, sa politiadvokat Kjustad Eriksson.

Hun sa at politiet gjennom etterforskningen har fått klarhet i flere og flere elementer i saken, og som et resultat gir det samlede bevisbildet skjellig grunn til mistanke mot Tom Hagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ingen konkret formening om hvor hun er, men vi vil søke, og det er et klart mål å finne henne, sa politiadvokaten.

Avlyttet siden i fjor sommer

Ifølge VG fikk etterforskningsledelsen tillatelse til å starte hemmelig etterforskning av Tom Hagen i fjor sommer.

Etterforskningsledelsen fikk tillatelse fra retten. Hemmelig etterforskning omfatter blant annet romavlytting av boligen på Lørenskog.

Se video: ABC forklarer: Dette er saken om Anne Elisabeth Hagen-forsvinningen