Ny skolestart for 250.000  barn etter seks uker nedstenging av Norge– Jeg tror det kan være for tidlig å åpne barnehager og skoler i Oslo

Etter seks ukers nedstenging har norske myndigheter bestemt at de aller yngste skolebarna ikke lenger skal holdes hjemme. Dermed er en ny fase under viruspandemien i Norge i gang. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIX
Etter seks ukers nedstenging har norske myndigheter bestemt at de aller yngste skolebarna ikke lenger skal holdes hjemme. Dermed er en ny fase under viruspandemien i Norge i gang. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIX Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I dag vender 250.000 norske barn tilbake til skolen. – Det er betenkelig at man åpner skoler og barnehager i Oslo, og andre steder med mye smitte, uten å ha testet mange på forhånd, mener lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun markerte seg som en sterk kritiker av Norges håndtering av coronakrisen på NRKs Debatten 17. mars. Hun uttalte imidlertid i helgen, til ABC Nyheter, tilfredshet med hvordan Norge har tatt tak i utfordringene.

– I mange andre deler av landet er det så lite smitte nå at det mest sannsynlig vil gå fint å åpne opp, også før man har disse kontrollsystemene helt på plass, mener forsker Gunhild Alvik Nyborg. Foto: Skjermdump/NRK
– I mange andre deler av landet er det så lite smitte nå at det mest sannsynlig vil gå fint å åpne opp, også før man har disse kontrollsystemene helt på plass, mener forsker Gunhild Alvik Nyborg. Foto: Skjermdump/NRK

Legen og forskeren uttrykker nå imidlertid forståelse for at mange er bekymret, med åpne barnehager fra forrige uke og åpne småskoler fra i dag. Oslo har vært hardere rammet av coronaviruset enn andre steder i landet, derfor er hun skeptisk til at dørene åpnes allerede nå.

– Jeg tror det kan være for tidlig å starte gjenåpningen i disse områdene, og det er problematisk at vi vet så lite om reell smitteutbredelse før gjenåpningen, sier hun til ABC Nyheter.

Tusenvis av barn på 1. til 4. trinn får i dag en slags ny første skoledag. Den blir helt annerledes enn den skolen de startet på i fjor høst.

Ny fase i coronakrisen

Etter seks ukers nedstenging har norske myndigheter bestemt at de aller yngste skolebarna ikke lenger skal holdes hjemme. Dermed er en ny fase under viruspandemien i Norge i gang.

Mange spente elever får i dag møte læreren og klassekamerater sin siden fredag 13. mars – dagen som alle nordmenn vil huske. Siden da har ingenting vært som før.

Tilbakemeldingene fra skolene er at de er godt forberedt, men flere er bekymret for at bemanningen ikke skal strekke til. Den største utfordringen med gjenåpningen er at det ikke er satt av mer penger til å imøtekomme de nye kravene, mener Skolenes landsforbund.

Foreldre vil ikke at barna blir «prøvekaniner»

Barneombud Inga Bejer Engh Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Barneombud Inga Bejer Engh Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mange foreldre er også bekymret. Facebook-gruppen «Barnet mitt skal ikke være prøvekanin for covid-19» har fått nærmere 30.000 medlemmer, og noen foreldre har varslet at de ikke vil sende barna tilbake på skolen.

Fakta om coronautbruddet i Norge

* 201 personer med covid-19-sykdom er meldt døde. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å skille om pasienten har dødd av eller med covid-19. Gjennomsnittsalderen til de 191 døde som var varslet til FHI fredag, var 83 år. 57 prosent av de døde er menn.

* 7.533 personer har fått påvist smitte av coronaviruset, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), oppdatert midnatt søndag.

* Gjennomsnittsalderen til dem som er registrert smittet (per midnatt natt til 24. april), er 47 år. 51 prosent av de smittede er kvinner.

* Reproduksjonstallet, som beskriver hvor mange mennesker en smittet person i snitt smitter videre, var fredag beregnet til 0,66 for siste døgn.

* I alt 122 koronapasienter var innlagt på sykehus søndag.

* Pasientene fordeler seg slik på de fire helseregionene: Helse sørøst (87), Helse vest (18), Helse Midt-Norge (7) og Helse nord (10).

* 31 pasienter fikk respiratorbehandling søndag.

* Gjennomsnittsalderen på alle de 206 som har vært innlagt på intensivenhet, er 62 år, og 75 prosent er menn. Det er registrert 29 dødsfall ved intensivenhetene.

* 155.125 personer var fram til torsdag ettermiddag testet for coronavirus. Om lag 5 prosent av testene er positive.

* Per mandag morgen var 766 sykehusansatte i karantene på grunn av coronaviruset, ifølge VG.

(Kilder: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, VG )

Frykten er ikke ubegrunnet, men barneombud Inga Bejer Engh har bedt foreldre tenke seg nøye om før de velger å holde barna hjemme.

– Jeg vil si til foreldre at nå er det veldig viktig at man lar seg styre av fakta, ikke frykt. Og at man holder hodet kaldt og lytter til de faglige rådene man får, sier Bejer Engh.

– Før eller siden vil smitten spre seg også hit

Forsker Gunhild Alvik Nyborg mener utfordringene er ulike avhengig av hvor du bor, og at det i flere deler av Norge trolig er uproblematisk å åpne skolene igjen.

– I mange andre deler av landet, derimot, er det så lite smitte nå at det mest sannsynlig vil gå fint å åpne opp, også før man har disse kontrollsystemene helt på plass. Men før eller siden vil smitten spre seg også hit, dersom man ikke klarer å holde kontrollen i de mest belastede områdene og samtidig slipper opp på reiserestriksjoner inn til tidligere «rene» områder, sier Alvik Nyborg.

Mange spente elever får i dag møte læreren og klassekamerater sin siden fredag 13. mars – dagen som alle nordmenn vil huske, og hvor statsminister Erna Solberg gjorde det klart at store deler av Norge ble stengt ned for å hindre et stort utbrudd av coronasmitte. Siden da har ingenting vært som før. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Mange spente elever får i dag møte læreren og klassekamerater sin siden fredag 13. mars – dagen som alle nordmenn vil huske, og hvor statsminister Erna Solberg gjorde det klart at store deler av Norge ble stengt ned for å hindre et stort utbrudd av coronasmitte. Siden da har ingenting vært som før. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skole må utsette åpning – 16 ansatte i karantene

Lørdag ble det kjent at en ansatt ved Nordtvet skole i Oslo har fått påvist coronasmitte. Søndag kveld bekreftet utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, til VG at flere av skolens ansatte skolen er smittet, og alt 16 ansatte er nå satt i karantene. Skolen utsetter derfor mandagens skolestart som den eneste av Oslo kommunes 108 barneskoler.

– Det viktigste for oss er å ha en skole som er trygg, slik at vi kan følge veilederen og smitterutinene som vanlig. Når det er 16, stort sett assistenter, i karantene, klarer ikke skolen å organisere starten som planlagt. Det er vi veldig lei oss for, men vi kan tidligst åpne på onsdag, sier Gerhardsen.

Advarer mot «stille smittespredere»

Tidligere smittevernoverlege ved Ullevål, Bjørg Marit Andersen. Foto: Privat
Tidligere smittevernoverlege ved Ullevål, Bjørg Marit Andersen. Foto: Privat

Professor i hygiene og smittevern, og tidligere smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus Ullevål, Bjørg Marit Andersen, advarer mot å tro at barn ikke kan være smittebærere.

– Jeg mener vi må være svært forsiktig. Studier har vist at en av tre smittede barn, har få eller ingen symptomer. I følge en større kinesisk studie med 2.100 barn, var litt over fire prosent symptomløse smittebærere i aldersgruppen 1-10 år. En annen studie fra Kina viser at andre familiemedlemmer kan smittes hvis én er syk. Barn kan like lett bli smittet som voksne, men får ofte ikke symptomer; «stille smittebærere», sier Andersen til ABC Nyheter.

– Jeg mener det er for tidlig. Vi bør i stedet vente noen uker

Hun er blant dem som mener retstriksjonene burde vare lenger før en gradvis oppmykning.

– Jeg mener det er for tidlig. Vi bør i stedet vente noen uker. Jeg tror at det er nødvendig å åpne opp mer av samfunnet, men vi trenger tid for å tilrettelegge, og per i dag har vi ikke tilstrekkelig kapasitet på testing eller smitteoppsporing, påpeker Andersen.

Den siste tiden har flere restriksjoner blitt lettet på, og flere yrkesgrupper har kunnet vende tilbake til jobb. Etter at hytteforbudet ble opphevet har nordmenn strømmet til hyttene som har stått urørt siden Statsminister Erna Solberg kunngjorde nedstengingen av Norge.

VIDEO: Slik skal skolene trygt kunne gjenåpnes


– Et spørsmål om tid før smitten sprer seg igjen

– Nå er det tegn til at folk begynner å slappe av. Hvis dette sklir ut, vil det sannsynligvis bare være et spørsmål om tid, før smitten sprer seg igjen. Det er litt ugreit at man slipper opp på mange ulike restriksjoner samtidig, og at det sammenfaller med at folk begynner å slappe av. I sum kan dette medføre at smitten kan begynne å spre seg vesentlig raskere igjen, sier postdoktor og forsker ved Seksjon for revmatologi ved Oslo universitetssykehus HF, Gunhild Alvik Nyborg.

Hun viser til at barn svært sjelden blir alvorlig syke av coronavirusinfeksjon, men er likevel betenkt for det hun opplever som en litt hastverkpreget gjenåpning.

– Jeg bekymret for at smitten igjen skal spre seg ut i samfunnet og komme ut av kontroll. Det må vi unngå, mener forskeren.

250.000 barn drilles i håndvask

Når 250.000 elever i dag inntar barneskolene igjen, vil hygienetiltak være et hovedfokus. Det blir håndvask både før og etter måltid, hver gang man hoster eller nyser, og etter toalettbesøk. Dessuten skal hendene vaskes hver gang de kommer inn fra uteaktivitet eller friminutt eller går fra én aktivitet til en annen.

– Håndvask blir det første vi snakker om etter at elevene ønskes velkommen i skolegården. Vi vet at elevene har jobbet med dette hjemme. Hygiene har vært en del av hjemmeskoleopplegget, men de yngste trenger nok litt hjelp og støtte av voksne, sier rektor Thomas Hansen på Ellingsrudåsen skole i Oslo til NTB.

Lærere ber om større ressurser – etterlyser krisepakke

Elevene skal i utgangspunktet ha de samme fagene og det samme antallet timer som tidligere. Elever som har rett til spesialundervisning, skal så langt det er mulig fortsatt få dette.

Den største utfordringen med gjenåpningen er at det ikke er satt av mer penger til å imøtekomme de nye kravene, mener Skolenes landsforbund, som etterlyser en krisepakke.

– Skoler og barnehager har sine budsjetter, og de har ikke økt under koronakrisen. For å få en bemanning som tilsvarer smittekravene i hele åpningstiden, kreves det penger. Da må det ansettes flere folk, sier forbundsleder Anne Finborud.

Inntil videre skal skolene gjenåpnes med de samme ressurser de hadde før alt ble stengt ned.

VIDEO: WHO: – Den største faren nå er selvtilfredshet