Stortinget stemte ned forslag om å stanse NorthConnect

Olje- og energidepartementet har varslet at konsesjonssøknaden fra NorthConnect ikke vil bli behandlet nå. Olje- og energiminister Tina Bru (H) begrunner dette med at to andre utenlandskabler allerede er under bygging, og at regjeringen vil høste erfaring med disse først.
Olje- og energidepartementet har varslet at konsesjonssøknaden fra NorthConnect ikke vil bli behandlet nå. Olje- og energiminister Tina Bru (H) begrunner dette med at to andre utenlandskabler allerede er under bygging, og at regjeringen vil høste erfaring med disse først. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsflertallet krever statlig monopol på framtidige utenlandskabler, men sier ikke absolutt nei til NorthConnect.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et forslag fra Fremskrittspartiet, Senterpartiet, SV og Rødt om å be regjeringen stanse den planlagte utbyggingen av NorthConnect ble torsdag stemt ned i Stortinget.

Men det blir ikke grønt lys for utbyggingen av den grunn.

I stedet stemte flertallet for at energiloven må endres slik at Statnett sikres monopol på å eie og drifte alle framtidige utenlandskabler. Det betyr at det ikke blir noen utbygging av NorthConnect-kabelen i privat regi, slik planen har vært.

Fra før har Olje- og energidepartementet varslet at konsesjonssøknaden fra NorthConnect ikke vil bli behandlet nå. Olje- og energiminister Tina Bru (H) begrunnet dette med at to andre utenlandskabler allerede er under bygging, og at regjeringen vil høste erfaring med disse først.

Det er kraftprodusentene E-CO Energi, Vattenfall, Agder Energi og Lyse Produksjon som står bak NorthConnect-prosjektet. Planen har vært å legge en kabel på 1.400 megawatt fra Sima i Hardangerfjorden til Peterhead i Skottland.

Men prosjektet har vært kontroversielt, og opposisjonen har spesielt vist til bekymring for at krafteksport til Skottland skal svekke norsk konkurransekraft ved å føre til høyere strømpriser i Norge.