April blir en stadig varmere måned

Gulsvik helt sør i Hallingdal hadde den hittil varmeste dagen så langt i år, med 23,5 grader onsdag. – Vi ser at de varme vårdagene i april øker i antall over hele fjøla. Dette er akkurat det vi forventer her i Norge når den globale temperaturen stiger, sier klimaforsker Reidun Gangstø Skaland ved Meteorologisk institutt.
Gulsvik helt sør i Hallingdal hadde den hittil varmeste dagen så langt i år, med 23,5 grader onsdag. – Vi ser at de varme vårdagene i april øker i antall over hele fjøla. Dette er akkurat det vi forventer her i Norge når den globale temperaturen stiger, sier klimaforsker Reidun Gangstø Skaland ved Meteorologisk institutt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gulsvik i Flå kommune sør i Hallingdal hadde den hittil varmeste dagen så langt i år, med 23,5 grader onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter fulgte Drammen (23,2), Konnerud og Gvarv (22,3) og Sigdal (22,2).

På målestasjonen Florida i Bergen var seks av 30 dager i april i fjor såkalt nordisk sommerdag (maksimumstemperatur på minst 20 grader).

Årets utgave av april har servert et blokkerende høytrykk til Sør-Norge. I Bergen har vi hittil hatt fem dager med minst 15 grader.

Klimaforsker Reidun Gangstø Skaland ved Meteorologisk institutt har gått gjennom utviklingen av varme vårdager de siste 60 årene.

Hun har sett på hver aprildag i perioden 1961–1990 og perioden 1990–2019 og beregnet snittet av antall dager med maksimumstemperatur over 10 og 15 grader.

– I Bergen har det i gjennomsnitt blitt seks flere dager med temperatur over 10 grader, og tre flere dager med over 15. Det er altså vesentlige endringer vi ser, sier Skaland.

Tendensen er den samme i hele landet: Vårmåneden blir stadig varmere.

– Vi ser at de varme vårdagene i april øker i antall over hele fjøla. Dette er akkurat det vi forventer her i Norge når den globale temperaturen stiger, sier klimaforskeren.

Aktuelt: Nå blir det kjøligere