Søringkarantene er det mest populære coronaordet

NRK har kåret det beste koronaordet. Søringkarantene er det klart mest populære ordet. Ordet ble til etter at Tromsø kommune innførte påbud om karantene for reisende fra Sør-Norge. Her fra Tromsø i tidligere i år.
NRK har kåret det beste koronaordet. Søringkarantene er det klart mest populære ordet. Ordet ble til etter at Tromsø kommune innførte påbud om karantene for reisende fra Sør-Norge. Her fra Tromsø i tidligere i år. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK har kåret det beste coronaordet, og vinneren er «søringkarantene».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom inn mer enn 800 forslag til nye ord, og søringkarantene tok en overlegen seier med 34 prosent av de 20.000 stemmene, melder rikskringkasteren.

Ordet ble til etter at Tromsø kommune innførte påbud om karantene for reisende fra Sør-Norge for å begrense smitten av coronaviruset, og skjerme kapasiteten på Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Påbudet ble innført lørdag 14. mars. Dagen etter ble ordet brukt av NRK for første gang. Språkrådet er ikke overrasket over vinneren.

– Det er umiddelbart forståelig og knytter seg entydig til den krisen vi er inne i. Ikke minst spiller det på motsetningen mellom Nord- og Sør-Norge – en gammel konfliktlinje som mange kjenner seg igjen i og der det er sterke følelser involvert, sier Sturla Berg-Olsen i Språkrådet.

Aktuelt: Folket delt om «søringkarantene»

Coronasveis og hytteskam endte opp på 2.- og 3. plass.

Allerede den første uken etter at regjeringen satte i verk de strengeste tiltakene som noensinne har vært innført i Norge i fredstid, noterte Språkrådet seg 20 nye ord.