Epidemiolog frykter barnehageåpning vil føre til økt smitte

Til uka åpner barnehagene i Norge igjen, noe epidemiolog Gunnar Kvåle advarer mot. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Til uka åpner barnehagene i Norge igjen, noe epidemiolog Gunnar Kvåle advarer mot. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Epidemiolog Gunnar Kvåle mener det er for tidlig å åpne skoler og barnehager og frykter at åpning vil gjøre til at koronasmitten blusser opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har bestemt at barnehagene kan åpne igjen mandag, og at skolene kan følge opp om en uke. Kvåle mener det er risikofylt, og påpeker at man ikke vil kunne se effekten før det er for sent.

– Jeg synes at vi burde ha vært mer forsiktige enn vi er nå. Vi vet for lite om konsekvensene, og ett problem ved å evaluere effekten av åpningen er at det tar 14 dager før vi kan se resultatene, sier han til Klassekampen.

Kvåle støtter en forsiktig gjenåpning, men mener kommunene selv bør bestemme når og hvordan det skal skje.

Det er viktig å holde tilbake og sikre kontroll særlig i områdene med sterk smitte. Derfor synes jeg kommunene bør få bestemme over åpningen selv, sier han. Blant annet peker han på Oslo øst og Bergen som områder som kanskje bør vente med å åpne opp.

Kvåle er også redd for signaleffekten gjenåpning av barnehager og skoler vil ha.

– Jeg håper vi slipper å gjeninnføre strenge tiltak, men jeg er bekymret for hva signaleffekten ved å gradvis åpne samfunnet vil medføre. Hvis folk føler at vi begynner å nærme oss normaltilstand og oppføre seg deretter, kommer spredningen til å øke. Da må tiltakene strammes til på nytt, sier han.