Forsvarsministeren: – Vi ser tydeligere stormaktsrivalisering nå

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er bekymret for de sikkerhetspolitiske ringvirkningene av koronakrisen. Her er han på besøk på Rena Leir. Bildet er fra juni i fjor.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er bekymret for de sikkerhetspolitiske ringvirkningene av koronakrisen. Her er han på besøk på Rena Leir. Bildet er fra juni i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mener coronakrisen har forsterket noen av de mest urovekkende trendene i verdenspolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser tydeligere stormaktsrivalisering nå. Vi ser klarere tegn på nasjonalisme, at man tenker mer på eget land. Og vi ser åpenbart større uforutsigbarhet i sikkerhetssituasjonen framover, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han ser med stor bekymring på hvordan stormakter nå bruker coronakrisen til å drive med påvirkning.

– Det vestlige samholdet, med det verdisettet vi har bygd opp etter annen verdenskrig, blir utfordret. Det ser vi tydeligere nå i coronakrisen, advarer han.

– Autoritære regimer sier: Nå ser vi hva et liberalt demokrati fører til. Vesten har spilt fallitt.

Ny langtidsplan

Fredag denne uka legger Bakke-Jensen fram regjeringens forslag til ny langtidsplan for Forsvaret.

Den nye fireårsplanen skal erstatte og bygge videre på gjeldende langtidsplan, som ble lagt fram i 2016.

Allerede den gang ble det advart mot økt uforutsigbarhet, mer nasjonalisme, mer proteksjonisme, mer stormaktsrivalisering og undergraving av internasjonale institusjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men disse endringene kom raskere enn vi spådde i 2016, sier Bakke-Jensen nå.

– Så vi har gjennom denne fireårsperioden seilt mer, fløyet mer og vært mer aktive med landmakten vår enn vi i utgangspunktet trodde.

Planen er ikke endret

Forsvarsministeren mener satsingen bare må fortsette når situasjonen er som den er.

Coronakrisen har ikke ført til justeringer i selve langtidsplanen, opplyser han. Men viruspandemien er ifølge ham en påminnelse om hvor viktig det er å vise vilje til å tenke beredskap, også i fredstid.

– Vi må evne å planlegge og bygge opp lagre, slik at vi har det vi trenger, når krisen treffer oss, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han trekker fram totalforsvaret, det vil si den samlede militære og sivile beredskapen, som et sentralt konsept i denne sammenhengen.

– Det blir en viktig del av forsvarstenkningen framover, konstaterer forsvarsministeren.