Høie: – Det er lenge til alt blir som før

 Video: Høie: – Det er lenge til alt blir som før.

Helseminister Bent Høie (H) gjorde det tirsdag klart at det vil ta lang tid før alt blir som før.

– I de neste ukene kommer det til å bli mer liv i bygdene våre, men det er lenge til alt blir som før, sa statsråden på regjeringens coronakonferanse.

Han viste til at barnehager, skoler, frisører og fysioterapeuter gradvis vil begynne å fungere som normalt.

– Takket være vår felles innsats er smittespredningen i samfunnet så lav at vi kan åpne forsiktig igjen. For at de skal kunne holde dørene åpne, må vi sammen fortsette å gjøre det som vi vet virker, sa han.

Høie understreket at det vi gjør nå, avgjør hva vi kan gjøre om noen uker.

– Om vi lykkes, kan vi åpne mer opp. Om vi mislykkes, må vi stramme inn igjen, sa helseministeren.

– Riktig atferd

Justisminister Monica Mæland (H) sier oppslutning om smittevernråd vil gjøre det enklere å løse opp flere av de strenge tiltakene raskere.

Hun mener nordmenn må være flinke til å ta vare på at man her til lands har klart å begrense smitten og understreket på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at alle har et stort ansvar.

Før påske besluttet regjeringen at barnehager, 1. til 4. trinn og en del tjenester igjen skal få starte opp. Det betyr mer frihet, men også større ansvar, ifølge Mæland.

– Da er det viktig at enkeltpersoner har den riktige atferden og bidrar til å begrense smitte, sa hun.

Politiet vil åpne

Mæland opplyser at politiet planlegger å åpne enkelte tjenester for publikum igjen i neste uke.

– I neste uke vil politidistriktene delvis gjenåpnes for utvalgte publikumstjenester. Det vil i første omgang gjelde anmeldelser av alvorlig kriminalitet, utstedelse av pass og avtaler innen opphold- og utlendingssaker, sa Mæland.

Siden 13. mars har politiets publikumstjenester vært stengt for fysisk oppmøte. Før dette praktisk kan gjennomføres, må det sikres nødvendige smitteforebyggende tiltak.

– Det er fortsatt sånn at alle de som kan ringe inn eller bruke nettet, oppfordres til å gjøre dette, sa justisministeren videre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden