Ekspert: – Ikke unaturlig å isolere Oslo

En mann sitter i trappen foran Slottet og skuer ut over et nesten folketomt Karl Johan.
En mann sitter i trappen foran Slottet og skuer ut over et nesten folketomt Karl Johan. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedstaden ansees som episenteret for epidemien i Norge. Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik sier til TV 2 at det vil være naturlig å vurdere å isolere Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å isolere et sted med mye smitte er en vanlig måte å agere på. Dette har de gjort i Helsinki, og Finland er suverent best i klassen. Nå som Oslo er episenteret for epidemien, ville det ikke være unaturlig å gjøre det. Men det er også andre tiltak man kan sette inn, som smittesporing og isolasjon av smittede, sier Olsvik til TV 2.

Tirsdag morgen var det over 6500 smittede i Norge, og Oslo står for i underkant av 2000 av disse. 24 mennesker har dødd med kobling til viruset i hovedstaden, mens tallene tirsdag morgen var 134 for hele landet.

Den omstridte «søringkarantenen» som flere kommuner i Nord-Norge har innført, peker Olsvik på som et effektivt tiltak. Flere kommuner i nord, inkludert Tromsø, Bodø og Narvik har pålagt personer fra sør for Dovre 14 dagers karantene om de kommer til kommunen. Andre kommuner har andre lokale varianter av karanteneregler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samleside: Her får du siste nytt om corona-krisen

– Dette tiltaket har nok ført til at en del har droppet å ta turen, og dermed også ikke spredt viruset. Samtidig ville det jo på dette tidspunktet være mer riktig å isolere Oslo, slik at resten av landet ble beskyttet, sier Olsvik, som er professor i medisinsk mikrobiologi ved Norges arktiske universitet i Tromsø.

Han påpeker at utviklingen i Norge er positiv og at myndighetene har reagert riktig ved å tidlig sette inn stor test-kapasitet på helsearbeidere.

– Tiltakene våre er godt gjennomført. Vi har all grunn til å være stolte.