Hytteeiere trosset forbud og dro til sommerhyttene i påsken

Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I Lillesand på Sørlandet har det vært betydelig pågang av hyttegjester i påsken, til tross for hytteforbudet. De frykter storinnrykk når forbudet oppheves.

– Jeg har fått flere henvendelser i helgen fra folk som reagerer på at det er kommet en del hyttegjester. Det er på polet og i butikken man merker det, og det har vært så ille at folk vegrer seg for å gå i butikken , sier Lillesand-ordfører Einar Holmer-Hoven (H) til NRK.

I Lillesand er det 1.700 hytter, og ordføreren frykter opp mot 4.000 hyttegjester 1. mai-helgen. Mange av dem er fra området Viken og Oslo, som har vært området med flest smittetilfeller i Norge.

Fakta om coronautbruddet i Norge

* 131 personer er meldt døde av covid-19-sykdom. Gjennomsnittsalderen til de 114 døde som var varslet til FHI mandag klokka 13, var 83 år. Den yngste var 51 år, den eldste 102. 54 prosent av de døde er menn.

* 6.488 personer har fått påvist smitte av coronaviruset, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), oppdatert ved midnatt.

* Gjennomsnittsalderen til dem som er registrert smittet, er 48 år. Fordelingen er lik mellom kvinner og menn.

* 52 prosent har fått smitten i Norge. Av dem som er smittet i andre land, er 11 prosent smittet i Østerrike, 5 prosent i Spania og 3 prosent i Italia. For 24 prosent er smittested ukjent.

* I alt 204 coronapasienter var mandag ettermiddag innlagt på sykehus.

* 148 pasienter er innlagt i Helse sør-øst, 22 i Helse vest, 20 i Helse Midt-Norge og 14 i Helse nord.

* 79 pasienter ble mandag behandlet på intensivenhet.

* Gjennomsnittsalder på alle de 181 som har vært innlagt på intensivenhet, er 62 år, og 76 prosent var menn.

* 127.305 personer var søndag testet for coronavirus. Om lag 5 prosent av testene er positive.

* Per mandag morgen er 1.276 sykehusansatte i karantene på grunn av coronaviruset. 510 ansatte er registrert smittet, ifølge VG.

(Kilder: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, VG )

Holmer-Hoven presiserer at beredskapen er god i kommunen ettersom de kun har hatt sju tilfeller og i tillegg ligger nær sykehus i Kristiansand og Arendal. For mange gjester vil det også være mulig å dra hjem til Oslo ved smitte.

– Men jeg ser engstelsen som en del innbyggere hos oss har for smittefaren, sier Lillesand-ordføreren.

NRK har også vært i kontakt med kommunene Sirdal og Sauda, som ikke har sett samme pågang.

Fra 20. april fjernes hytteforbudet. Forbudet har vært begrunnet med hensyn til kommunehelsetjenestens kapasitet, ikke smittevernfaglige råd, ifølge Helsedirektoratet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden