En av tre sykepleiere har opplevd brudd på smittevernreglene på jobb

Sykepleiere på isolatposten på Ullevål sykehus. Én av fem sykepleiere i landet sier at deres arbeidsplass var «dårlig forberedt» eller «svært dårlig forberedt» på pandemien.
Sykepleiere på isolatposten på Ullevål sykehus. Én av fem sykepleiere i landet sier at deres arbeidsplass var «dårlig forberedt» eller «svært dårlig forberedt» på pandemien. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver tredje sykepleier har opplevd brudd på retningslinjene for smittevern på arbeidsplassen, viser en fersk undersøkelse fra Sykepleierforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et for høyt tall, og det er alvorlig , sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet til TV 2.

1.925 sykepleiere har deltatt i undersøkelsen. 4,6 prosent svarer at de i stor grad har opplevd brudd på retningslinjene, mens 27,1 prosent svarer ja i noen grad.

Leder i Sykepleierforbundet; Lill Sverresdatter Larsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Leder i Sykepleierforbundet; Lill Sverresdatter Larsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Undersøkelsen viser at det er flest brudd på store akuttsykehus med et opptaksområde med mer enn 60.000 personer. 36,4 prosent svarer der at de har opplevd brudd på smittevernrutinene.

– Det gjelder mangel på smittevernutstyr, men også ting som handler om lokasjon. Bygningsmassen mange steder er ikke tilpasset at man skal håndtere smitte, sier Larsen.

Helseminister Bent Høie (H) reagerer på tallene fra undersøkelsen og presiserer at slik skal det ikke være.

– Det er viktig fra ledernes side å passe på at man følger de retningslinjene som gjelder for bruk av utstyr, sier han.

Undersøkelsen viser også at to av ti sykepleier mener at deres arbeidsplass var for dårlig forberedt på coronapandemien. Flere har også anonymt luftet sin bekymring over mangel på smittevernsutstyr og for lite informasjon.