Brannvesenet blir hindret av turfolkets biler

<p>En engangsgrill forårsaket en brann i Sørkedalen i Oslo onsdag. Brannvesenet fikk heldigvis slukket brannen, med advarer mot at dette kunne blitt en stor skogbrann. </p>
En engangsgrill forårsaket en brann i Sørkedalen i Oslo onsdag. Brannvesenet fikk heldigvis slukket brannen, med advarer mot at dette kunne blitt en stor skogbrann.  Foto: Bymiljøetaten i Oslo kommune

Uvettig parkering ved Oslomarka har ført til flere tilfeller der brannvesenet ikke har kommet fram med sine utrykningskjøretøy. Utfarten til Oslomarka er stor.

Ettersom det ikke blir noe tradisjonell hyttepåske i år, ser det ut til at mange i hovedstaden velger å starte påsken i marka istedenfor. På innfartsårene både til Østmarka og Nordmarka er parkeringsplassene fulle, og mange kommer til å komme tilbake etter skogsturen med en solid bot på ruta etter å ha vært litt for oppfinnsomme med å parkere.

Samtidig advarer politiet på Twitter mot å gjøre opp ild, og sier det er kommet flere meldinger om mindre branner. Det er svært tørt i marka nå, og det er knyttet stor fare til bruk av ild og grill. Meteorologene har også utstedt gult farevarsel både for torsdag, fredag og lørdag.

– Kunne blitt en stor skogbrann

Parkeringsplassene er fulle, og folk parkerer uten å tenke på at våre utrykningskjøretøy skal fram. De trenger minimum tre meter fri bredde på rette strekninger, og mer plass i kurver og svinger, heter det i en pressemelding fra Oslo brann- og redningsetat.

Stappfulle parkeringsplasser, som her i Maridalen, skapte problemer for utrykningskjøretøyer, melder Oslo brann- og redningsetat. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Stappfulle parkeringsplasser, som her i Maridalen, skapte problemer for utrykningskjøretøyer, melder Oslo brann- og redningsetat. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Onsdag tok en engangsgrill fyr i Sørkedalen, og brannvesenet måtte rykke ut.

– Dette kunne blitt en stor skogbrann. Det gikk det bra denne gangen, skriver Bymiljøetaten i Oslo kommune på Facebook.

Vaktkommandør ved Oslo brann- og redningsetat, Morten Grimstad, advarer mot at det nå er svært tørt ute.

- Det er så tørt. Det er bare én gnist som skal til. Vi er egentlig forundret over at vi ikke har fått flere branner i dag, sier Grimstad til Dagbladet.

– En mengde henvendelser om uforsiktig omgang med ild

Politiet er bekymret for kombinasjonen med økt tilstrømming av folk inn i skogen og svært tørr skogbunn.

Både politiet og brannvesenet har torsdag fått en mengde henvendelser om uforsiktig omgang med ild, langt mer enn vi har kapasitet til å sjekke. Når flere velger å parkere slik at nødetatene får problemer med å komme fram, så er dette alvorlig, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet vil foreløpig ikke kalle inn ekstra styrker for å håndtere situasjonen.

– Vi foretar en løpende vurdering av situasjonen og om vi må foreta noen grep. Per nå har vi nok bemanning og beredskap til å takle dette, sier Gulbrandsen, som peker på at det fort kan oppstå en farlig situasjon hvis nødetatene ikke kommer seg fram.

– Det er ikke noe forbud om å ha åpen ild og tenne bål før 15. april, men om man bestemmer seg for å bruke ild, må man være seg særlig bevisst sitt ansvar, sier Gulbrandsen.

Har satt inn ekstrabusser

Også kollektivtransporten har problemer under det store presset med folk som vil ut i skogen. Til VG opplyser Ruter at de har satt inn ekstrabusser, men at de ikke ønsker å frakte så mange passasjerer som nå.

Kollektivtrafikken er primært for dem som må reise til samfunnskritiske jobber. Påsketuren kan man ta i nærområdet, et sted man kan gå eller sykle til, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen i Ruter til avisen.

Han er også bekymret for at mange passasjerer ikke bryr seg om de smittevernrådene som er kommet, og går på busser som allerede er for fulle.

Røde Kors: Godt coronavett

Frivillige i Oslo Røde Kors var skjærtorsdag til stede ved ni utfartsårer i Oslomarka. De kunne melde om stor trafikk, men god oppførsel.

– Folk oppfører seg bra og viser godt coronavett. Så fort man kommer inn i marka, er det mer enn nok plass, sier Elin Holmedal, daglig leder i Oslo Røde Kors.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden