44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir

Den greske øya Lesvos er sterk berørt av flyktningstrømmen fra blant annet Syria og nå oppholder nærmere 20.000 mennesker seg i leieren Moria, som opprinnelig ble bygget for 2.700 mennesker. Et norsk opprop om å flytte barn og sårbare fra leiren har i løpet av få dager fått over 44.000 underskrifter. Foto: Panagiotis Balaskas/ AP/ NTB scanpix
Den greske øya Lesvos er sterk berørt av flyktningstrømmen fra blant annet Syria og nå oppholder nærmere 20.000 mennesker seg i leieren Moria, som opprinnelig ble bygget for 2.700 mennesker. Et norsk opprop om å flytte barn og sårbare fra leiren har i løpet av få dager fått over 44.000 underskrifter. Foto: Panagiotis Balaskas/ AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag vil lederne bak aksjonen om å evakuere barn og sårbare fra Moria-leiren på Lesvos overlevere 44.504 underskrifter til statsminister Erna Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foruten underskriftene støttes aksjonen av over 20 frivillige organisasjoner som Amnesty International, Røde Kors, Leger Uten Grenser, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og Redd Barna. Initiativtakerne bak underskriftsaksjonen vil overlevere regjeringen underskriftene mandag.

Aksjonen går ut på å redde om lag 1.600 barn og sårbare vekk fra den overfylte flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos, like vest for kysten av Tyrkia. Der oppholder om lag 20.000 personer seg, og nå frykter mange for konsekvensene dersom koronaviruset også bryter ut i leiren.

– Regjeringen har gjentatte ganger sagt at de vil være med og ta ansvar for flyktningsituasjonen. Den langsiktige løsningen de snakker om er det fint at man prøver å få på plass, men nå er situasjonen så akutt at man må evakuere de mest sårbare først, skriver initiativtaker Katrin Glatz Brubakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før helgen uttalte statsminister Erna Solberg (H) at det på det nåværende tidspunktet ikke er aktuelt å hente noen ut av leieren, men at Norge har gitt penger blant annet til å flytte enslige mindreårige til egne mottak på fastlandet.

Aksjonen krever at Norge slutter seg til det tysk forslaget, som støttes av sju andre land blant annet Frankrike og Finland, om å evakuere de 1.600.