FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger

Person beskytter seg mot smitte ved bruk av munnbind og engangshansker. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix Modellklarert
Person beskytter seg mot smitte ved bruk av munnbind og engangshansker. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix Modellklarert Foto: NTB scanpix

Folkehelseinstituttet anbefaler ikke friske folk å bruke munnbind, men oppfordrer personer med covid-19 til å bruke munnbind under transport til helsetjenesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkehelseinstituttet anbefaler dermed bruk av munnbind i to situasjoner: Hos helsepersonell som har kontakt med pasient med mistenkt eller bekreftet covid-19, og blant pasienter med mistenkt eller bekreftet covid-19 under transport til eller fra helsetjenesten.

Tidligere har FHI anbefalt munnbind hos helsepersonell som er i kontakt med pasienter med bekreftet smitte, og på slike pasienter, dersom det er mulig i møte med primærhelsetjenesten og i prehospital tjeneste.

Personer som har fått påvist covid-19, men som ikke trenger innleggelse på sykehus, skal isoleres hjemme.

Les også: Helsedirektoratet ber om munnbind

Anbefaler ikke munnbind blant friske

Instituttet skriver at det ikke finnes systematiske oversikter som viser beskyttende effekt av munnbind på antatt friske personer i befolkningen, verken mot covid-19 eller andre virale luftveisinfeksjoner. Derfor anbefaler de ikke bruk av munnbind hos friske personer.

I tillegg mener FHI bruk av munnbind kan gi en falsk trygghet, og at kvaliteten på munnbind som selges i befolkningen, er variabel. Det er også knapphet på noen typer beskyttelsesutstyr, og det er viktig at helsevesenet får det de trenger, mener de.

Folkehelseinstituttet skriver videre i oppdateringen at det kan være aktuelt å endre rådet dersom en relativt stor andel av den tilsynelatende friske befolkningen er smittet og smitteførende uten symptomer.

Les også: Forskere: Coronaviruset kan smitte gjennom luften

Erstatter ikke annen smitteforebygging

Dersom noen velger å bruke munnbind, selv uten symptomer, mener Folkehelseinstituttet det er viktig at folk ikke kjøper munnbind som trengs i helsetjenesten (munnbind klasse II eller IIR, eller åndedrettsvern).

De understreker videre at de må byttes jevnlig og må sitte tett rundt munn og nese.

– Bruk av munnbind erstatter ikke andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på to meter, skriver Folkehelseinstituttet.

Personvernpolicy