Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer

Nevrologer på Oslo universitetssykehus advarer om at coronasmittede personer kan utvikle alvorlige nevrologiske symptomer.

Lørdag ettermiddag hadde 5.548 personer i Norge testet positivt på koronaviruset.
Lørdag ettermiddag hadde 5.548 personer i Norge testet positivt på koronaviruset. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske leger bes derfor være oppmerksomme på at smittede pasienter kan oppleve hodepine, nedsatt bevissthet og forvirring.

– Det kan være vanlige tilstander som hodepine og svimmelhet, men også nedsatt bevissthet, hjerneslag, epilepsi og påvirket koordinasjon, opplyser overlege Anne Hege Aamodt, som også er leder i Norsk nevrologisk forening, til VG.

Les også: Mange coronasmittede har ingen symptomer

Professor og seksjonsleder Mathias Toft ved nevrologisk avdeling på Ullevål sykehus forteller at et lite antall coronasmittede pasienter har hatt påvirkning på hjernens mentale funksjoner. Om det direkte skyldes covid-19, er uvisst.

Ifølge Aamodt viser en studie fra Wuhan-provinsen i Kina at rundt en tredel av innlagte coronapasienter hadde nevrologiske symptomer.

– Derfor bør pasienter med covid-19 undersøkes også med tanke på nevrologiske symptomer i tillegg luftveissymptomer og feber når de undersøkes. Leger på norske sykehus må kjenne til og være oppmerksomme på nevrologiske symptomer hos covid-19-pasienter, sier Aamodt.

Tirsdag publiserte Tidsskriftet for Den norske legeforeningen en artikkel om en kvinne med akutte magesmerter som fikk påvist coronasmitte selv om hun ikke hadde luftveissymptomer.

Les også: Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer