Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet

Seniorforsker Erik Nord foreslår blant annet puljer på folk som kan dra på hytta i deler av påskeferien. Det er bedre enn å ha et totalforbud, mener han.
Seniorforsker Erik Nord foreslår blant annet puljer på folk som kan dra på hytta i deler av påskeferien. Det er bedre enn å ha et totalforbud, mener han. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bedre å slippe til noen på hyttene enn ingen, mener tidligere FHI-forsker Erik Nord som går imot nulltoleranse for hytteliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor VG foreslår Erik Nord, som er professor emeritus i helseøkonomi, blant annet å slippe hyttebrukerne til i ulike tider av påskeferien og å lage et system der ulike hytter kan brukes etter tur.

Nord viser til den avdøde sosialmedisineren Per Fugelli som advarte mot å fjerne alt på en gang. Selv betegner han det som en «nulltoleransefelle» og mener det er en overdrivelse å bytte ut områder fulle av folk med tilnærmet tomhet.

– Man bør tilstrebe å tilrettelegge for aktivitet der det er forsvarlig, sier Erik Nord til VG.

– Dersom bare, for eksempel, en firedel av hytteeierne dro på hytta, så ville det kanskje ikke være noe problem for det lokale helsevesenet i kommunen å håndtere, sier han.

Nord peker også på at mange skianlegg er stengt, noe som vil reduserer skader hos alpinistene.

I et svar til VG sier Helsedepartementets statssekretær Anne Grethe Erlandsen at de har muligheten til å justere forskriften dersom det oppstår endringer.

– Vi forstår at mange reagerer på hytteforbudet, men vi er i en svært utfordrende situasjon, og vi må minske presset på helsetjenesten slik at alvorlig syke får hjelp.