Mer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet

Andelen volds- og seksualforbrytelser øker. Det skaper store utfordringer for politiet.
Andelen volds- og seksualforbrytelser øker. Det skaper store utfordringer for politiet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen volds- og seksualforbrytelser øker, viser politiets straffesaksrapport for 2019. Samtidig sluker noen få av sakene politiets ressurser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet bruker over 30 prosent av etterforskningsressursene på nær 3 prosent av sakene. Vi ser at dette skaper utfordringer, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Til sammen økte volds- og seksuallovbruddenes andel fra 10 til 13 prosent i perioden 2015–2019. Voldssaker utgjør nå 11 prosent av den registrerte kriminaliteten, mens seksuallovbruddene har økt fra 1,6 prosent i 2015 til 2,2 prosent i 2019.

– Disse straffesakene inneholder lovbruddskategorier som er særlig prioriterte, og som ofte er ressurskrevende å håndtere. En økning av anmeldelser innen disse sakskategoriene utfordrer derfor politiets etterforskningskapasitet, sier Bjørnland.

– En betydelig del av politiets etterforskningsressurser går med til å håndtere alvorlige voldshendelser og seksuelle overgrep på nett, med mange fornærmede og store databeslag, sier hun.

Antall ubehandlede saker som er eldre enn 12 måneder, har økt med over 7 prosent, eller 527 saker, viser straffesaksrapporten.