Kaldeste mars på Svalbard siden 2010

Longyearbyen fra lufta. I mars måned var gjennomsnittstemperaturen -16,2 grader, den kaldeste temperaturen målt på 111 måneder.
Longyearbyen fra lufta. I mars måned var gjennomsnittstemperaturen -16,2 grader, den kaldeste temperaturen målt på 111 måneder. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennomsnittstemperaturen på Svalbard var -16,2 grader i mars. Så kaldt har det ikke vært siden november 2010 – hele 111 måneder siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den globale oppvarmingen har bidratt til at Arktis, og spesielt Svalbard-regionen, har hatt en usedvanlig langvarig varm periode, også i et 100-årsperspektiv.

Siden 1961 har temperaturøkningen vært om lag tre ganger høyere enn i Oslo og hele seks ganger høyere enn den globale temperaturøkningen.

– Gjennomsnittstemperaturen i mars var på -16,2 grader, og det er 0,5 grader under normalen, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Mars har likevel ikke vært en uvanlig kald måned i Longyearbyen. Siden 1899 har 50 tidligere marsmåneder vært kaldere enn årets marsmåned.

Zero-sjefen: – Jeg ser ingen lyspunkter for klimaet i coronakrisen