Nakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet

<p>Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, sa på Debatten på NRK tirsdag kveld at det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet mot coronaviruset. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix</p>
Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, sa på Debatten på NRK tirsdag kveld at det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet mot coronaviruset. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det vil ta mange år å bygge opp en såkalt flokkimmunitet mot coronaviruset i Norges befolkning, ifølge fungerende assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ut ifra det man vet om andre virus, så må en ganske stor prosentandel av befolkningen ha hatt sykdommen, i hvert fall rundt 40 eller 50 prosent, for å oppnå såkalt flokkimmunitet, fortalte Nakstad i NRK-programmet Debatten tirsdag kveld.

– Problemet med dette viruset er at ingen i verden har immunitet. Det andre problemet er at mange som får sykdommen, blir alvorlig syke, sa Nakstad.

– Skal vi hele tiden ha et stort antall mennesker i Norge som er syke for å oppnå flokkimmunitet, vil det ta veldig mange år hvis vi skal holde det på et nivå der helsetjenestene skal klare å behandle de som blir alvorlig syke, sa han videre.

Den assisterende helsedirektøren understreket at mye fremdeles er ukjent, og at håpet er å finne en vaksine eller at viruset muterer til å bli «snillere».

Personvernpolicy