Krisesamtaler om lokale karanteneregler

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) presenterer søndag en ny veileder for kommunene om lokale karanteneregler.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) presenterer søndag en ny veileder for kommunene om lokale karanteneregler. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedriftene var så misfornøyde med en ny veileder om lokale karanteneregler at de ikke kunne stille seg bak den. Søndag var partene samlet til krisesamtaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er først og fremst punktet om at veilederen ikke er rettslig bindende som har fått bedriftene til å steile, etter det NTB forstår. I praksis betyr det at det ikke blir forbudt for kommunene å innføre egne karanteneregler.

– Det er ingen vits i å lage en veileder hvis den ikke er rettslig bindende. Det er Hakkebakkeskogen , sier Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen til TV 2.

En planlagt pressekonferanse med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) klokken 14 ble brått og uten noen begrunnelse utsatt da den skulle begynne.

På krisemøtet søndag ettermiddag deltok KS, NHO, LO og Helse- og omsorgsdepartementet, etter det NTB forstår. Målet var å meisle ut en veileder alle partene kan slutte seg til i løpet av søndag.

Departementet bekrefter overfor NTB at det tas sikte på å innkalle til en pressekonferanse søndag kveld. Tidspunkt er uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krav til tiltak

TV 2 kunne tidligere melde at departementet i sin veileder ikke anbefaler kommunene å innføre egne, generelle regler om karantene eller reiserestriksjoner, men ikke gjøre den nye veilederen rettslig bindende.

I veilederen vil det ligge retningslinjer for hvordan tiltak skal unngå å ramme blant annet kritiske samfunnsfunksjoner, barn med delt bosted og personer som krysser kommunegrensen under reise mellom bolig og arbeidssted, ifølge TV 2s kilder.

Regjeringen vil også at tiltak som rammer transitt uten opphold i kommunen, skal unngås.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunene får klar beskjed om å unngå tiltak som rammer person- og varetransport eller produksjon i virksomheter innen vedlikehold, reparasjon, forsyningslinjer eller spesialiserte tjenester.

Samtidig har Stortinget i et brev varslet fylkesmennene om at stortingsrepresentanter ikke rammes av kommunale karanteneregler, skriver Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble forlenget

En rekke kommuner, blant dem Tromsø, Alta og Bodø, har brukt smittevernloven til å innføre lokale særregler. Begrunnelsen har vært et behov for å unngå smittespredning, som vil kunne overbelaste helsevesenet lokalt.

Denne uken forlenget Bodø sin karantene for personer som kommer sørfra.

– For oss er det folks liv og helse som kommer først, sier ordfører Ida Pinnerød (Ap).

Arbeiderpartiet sentralt har uttrykt forståelse for de lokale reglene. Lave smittetall i Nord-Norge gir tid til å rigge kapasiteten i intensivavdelingene og i de prehospitale tjenestene, slik at man i større grad er klar om det blir flere alvorlig syke, ifølge Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol.

Uenighet

Regjeringen har imidlertid lenge innstendig frarådet kommuner å ha lokale særregler. Høie sier regjeringen på alle områder må veie effekten av tiltak opp mot de negative konsekvensene. I dette tilfellet anses de negative effektene som større enn de positive, fremholdt han nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter har ikke noe klart svar på om de lokale karantenereglene er lovlige eller ikke. Mens jussprofessor Hans Petter Graver har slått fast at de nordnorske kommunenes særtiltak er ulovlige, har jurist og ekspert på helserett Anne Kjersti Befring en litt annen oppfatning.

– Kommunene har vid myndighet i smittevernloven til å kunne begrense personers bevegelsesfrihet, noe som er godt begrunnet i lovens forarbeider, sa hun til NTB sist uke.