Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann

<p>Grunnleggeren av nettgiganten Alibaba, Jack Ma, er stadig Kinas rikeste mann med en nettoformue på 39 milliarder dollar. Foto: AP/NTB scanpix</p>
Grunnleggeren av nettgiganten Alibaba, Jack Ma, er stadig Kinas rikeste mann med en nettoformue på 39 milliarder dollar. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Store mengder munnbind og annet smittevernutstyr ankom Norge med fly fredag. Utstyret er gitt av Alibaba-gründer Jack Ma, Kinas rikeste mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet er det andre med smittevernutstyr som har ankommet Norge den siste uken. Utstyret skal nå fordeles ut til landets helseforetak og kommuner så raskt som mulig.

– Dette vil bedre situasjonen ute i helsetjenesten. Men det er ikke snakk om å lette på trykket før vi har alt det smittevernutstyret vi trenger for å håndtere pandemien på norsk jord, sier administrerende direktør Cathrine M. Lofthus i Helse sør-øst i en pressemelding.

Så langt har Sykehusinnkjøp inngått rundt 70 avtaler til et tresifret millionbeløp om levering av smittevernutstyr.

Utstyret som kom fra Shanghai fredag, er donert av Alibaba Foundation og Jack Ma Foundation. Stiftelsene donerer medisinsk utstyr for å hjelpe Europa med å bekjempe spredningen av coronaviruset.

– Vi har takket ja til denne donasjonen av smittevernutstyr fra Alibaba Foundation, men understreket at Norge vil kompensere verdien av utstyret med midler til det internasjonale arbeidet med å bekjempe coronaviruset. Norge har blant annet gitt 2,2 milliarder kroner til vaksineinitiativet CEPI, som er langt over verdien av det vi får fra Alibaba Foundation , skriver helseminister Bent Høie i en SMS til Dagens Næringsliv.

Jack Ma er involvert i begge stiftelsene og anses som Kinas rikeste mann.

Personvernpolicy