Norge henter ikke hjem soldater

Norge deltar i flere militære utenlandsoperasjoner, som her i Mali, men regjeringen vil foreløpig ikke hente hjem soldater som følge av koronapandemien.
Norge deltar i flere militære utenlandsoperasjoner, som her i Mali, men regjeringen vil foreløpig ikke hente hjem soldater som følge av koronapandemien. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere land henter hjem soldater fra Irak, der frykt for coronasmitte gjør at de ikke lenger kan utføre oppdraget. De norske soldatene blir værende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 70 norske soldater fra Telemark bataljon er for tiden stasjonert i al-Asad-leiren vest i Irak, der de inngår i den USA-ledede koalisjonen mot IS og skal lære opp irakiske regjeringsstyrker.

Irakiske myndigheter har stanset all opplæring som følge av coronapandemien, og flere land henter hjem sine soldater.

Henter hjem alle

Frankrike varslet onsdag at de hentet hjem alle sine soldater fra Irak, og begrunnet dette med «helsemessige årsaker».

Kort tid før tilbaketrekningen ble kunngjort, varslet president Emmanuel Macron at det franske forsvaret skulle settes inn i kampen mot coronaviruset i Frankrike.

Danmark hentet hjem 35 soldater fra Irak tidligere i måneden, og Australia og Tsjekkia har også hentet hjem soldater.

Amerikanske styrker har forlatt tre av sine tidligere baser i Irak og overlatt dem til det irakiske forsvaret. Noen av soldatene er overført til andre baser i landet, blant dem al-Asad, mens andre er sendt til Kuwait.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge avventer

Oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter overfor NTB at de norske soldatenes opptrening av irakiske sikkerhetsstyrker midlertidig er satt på vent.

– Soldatene avventer situasjonen og er klare til å gjenoppta oppdraget når situasjonen tillater det, sier Moen.

På spørsmål om soldatene vil bli hentet hjem til Norge, henviser han til Forsvarsdepartementet.

– Det er i så fall en politisk beslutning, sier Moen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurderer løpende

– Forsvarsdepartementet vurderer løpende situasjonen for norske styrker i utlandet i forbindelse med coronapandemien, sier seniorrådgiver Lars Gjemble til NTB.

– Vurderingen er at Forsvaret ivaretar personellets helse i Irak på en fullt ut forsvarlig måte. Derfor videreføres Norges bidrag, sier han.

Soldatene i al-Asad-leiren, der det også befinner seg over 1.000 amerikanske soldater, har ingen mulighet til å følge norske helsemyndigheters råd om å holde sosial distanse og unngå kontakt med andre. De er likevel godt ivaretatt, mener Moen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De gjennomfører smittereduserende tiltak og det betyr at aktiviteten må tilpasses deretter, sier han.

Soldater i karantene

Ifølge den amerikanske sentralkommandoen, som har ansvaret for USAs militære operasjoner i Midtøsten, er det ennå ikke påvist coronasmitte hos amerikanske soldater i Irak, men flere har vist symptomer og er satt i karantene.

Norge har også stasjonert rundt 60 spesialsoldater i Afghanistan og 15 personer bidrar i FNs fredsbevarende operasjon i Mali og 17 personer i FN-styrken i Sør-Sudan.

Et mindre antall personell er ifølge Forsvaret også stasjonert i Egypt, Kosovo og Bosnia, men heller ikke disse er det besluttet å hente hjem som følge av coronapandemien.