Kommuner frykter kutt i framtidige budsjetter

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo frykter sparekniv i forbindelse med koronakrisen. Han får støtte fra KS. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo frykter sparekniv i forbindelse med koronakrisen. Han får støtte fra KS. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

KS mener det er behov for å konkretisere hva kommunenes kompensasjon skal bestå av. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo frykter kutt i budsjetter.

– Vi forventer store ekstrautgifter og tapte inntekter i en tid da regjeringen fra før har varslet mindre penger til kommunene. Vi er helt avhengig av at staten kompenserer for tapene, sier Johansen til Klassekampen.

Torsdag la partiene på Stortinget fram del to av den økonomiske tiltakspakken. Der heter det at kommuner og fylkeskommuner skal kompenseres for urimelige virkninger av skattesvikt, inntektsbortfall og merutgifter i forbindelse med koronakrisen. Klassekampen skriver at det fortsatt er usikkerhet knyttet til størrelsen på slike kompensasjoner og hvor store utgiftene og tapene blir.

Johansen og områdedirektør Helge Eide i kommunesektorens organisasjon KS sier det begge er behov for å konkretisere hva kompensasjonen skal bestå av.

Eide mener byrådens frykt for kutt i kommunesektoren er velbegrunnet.

– Kommuner har et selvstendig ansvar for egen økonomi. Når inntektene svekkes, betyr det kutt. Det er veldig positivt at det er nå kommer signaler om kompensasjon, men det blir behov for å presisere hva dette betyr framover, slik at det kan få konsekvenser for planlegging av kommuneøkonomien, sier Eide til avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært