Politiet: «Stigebande» stjal smykker for millioner

<p>Her tar en av tyvene seg inn i 2. etasjen i et hus på vestkanten i Oslo. Under tyveriet ble det stjålet smykker og klokker for store summer.</p>
Her tar en av tyvene seg inn i 2. etasjen i et hus på vestkanten i Oslo. Under tyveriet ble det stjålet smykker og klokker for store summer. Foto: Politiet

Tre utenlandske statsborgere er siktet for tyveri av smykker verdt flere millioner kroner.

I februar ble det gjennomført flere grove tyverier fra boliger på vestkanten i Oslo. To av tyveriene skjedde på samme gateadresse mens de fornærmede ikke var hjemme.

Tyvene skal ha brukt stige for å komme seg inn i boligene.

– Tyveriene har fortrinnsvis skjedd i helger når folk ofte er bortreist. Tyvene tok seg inn gjennom 2. etasje eller takvindu. Det er i det vesentlige borttatt dyre smykker og klokker, sier politiadvokat Mona Brandmo til ABC Nyheter.

Under en politikontroll 28. februar ble tre moldovske statsborgere i 30-årene pågrepet og siktet for å stå bak tre av tyveriene. I bilen gjorde politiet funn av innbruddsverktøy.

Millioner i verdi

På bakgrunn av dette slo politiet til mot en bopel hvor en av de siktede hadde tilhold.

Under ransakelsen ble det funnet tyvegods for store verdier.

– Vi har sporet gods og gjenstander til alle forholdene de er siktet for, sier Brandmo.

Politiet mener det ble stjålet smykker verdt flere millioner kroner, men ikke alle verdigjenstandene er funnet.

Brandmo forteller at politiet tar saken svært alvorlig.

– Det fratar folk tryggheten de skal ha i eget hjem. Når folk klatrer inn gjennom vinduet, endevender huset og forsyner seg fra skuffer og skap, så er det noe vi tar veldig alvorlig, sier hun.

Isolert i fengselet

Politiet jobber nå med å spore og analysere telefonene til de tre siktede.

– Vi utelukker ikke at siktelsen kan bli utvidet. Det jobbes med å kartlegge om de kan ha stått bak lignende forhold andre steder, sier Brandmo.

Politiet knytter den avbildede bilen til tre tyverier i Oslo. Innfelt viser deler av utbyttet av tyveriene. Foto: Politiet
Politiet knytter den avbildede bilen til tre tyverier i Oslo. Innfelt viser deler av utbyttet av tyveriene. Foto: Politiet

Under fengslingsmøtet ble de tre moldoverne varetektsfengslet i fire uker, to av ukene i isolasjon. Advokat Lars Leversen, som forsvarer en av de tre tre siktede, forteller at han ikke kan uttale seg om saken på nåværende tidspunkt.

I en kort kommentar sier advokat Jan Christian Kvanvik følgende:

– Jeg venter på å bli oppnevnt som forsvarer for min klient og for å gjennomgå siktelsen med ham. Før den tid må jeg avvente en kommentar, sier Kvanvik.

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få en kommentar fra Marte Svarstad Brodtkorb som forsvarer den tredje siktede.

Les også: Mann (69) dømt for cruise-svindel: Løy om millardformue, slott i utlandet og privatfly

Nedgang i grove tyveri

I 2018 ble det anmeldt 1746 grove tyverier fra bolig her til lands, ifølge tall fra politiet. Det er 1761 færre enn i 2014.

– Det blir heldigvis mindre av det. Det er fordi det har vært et prioritert område fra politiet sin side. Det er en alvorlig integritetsfølelse å få folk hjem i egen bolig. I tillegg har nok folk blitt flinkere til å ha alarm og videoovervåking, og på den måten forebygge innbrudd.

I stedet har vinningskriminelle flyttet fokuset over på boder, garasjer, butikker og byggeplasser.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært