Coronavirus-effekten: Utslipp fra transport ned med 20-40 prosent

Så lite kø var det i morgenrushet ved Ulvensplitten i Oslo torsdag 19. mars. Trafikknedgangen gir også mindre klimagassutslipp i Norge.
Så lite kø var det i morgenrushet ved Ulvensplitten i Oslo torsdag 19. mars. Trafikknedgangen gir også mindre klimagassutslipp i Norge. Foto: NILU
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viruspandemien fører til at norske utslipp fra veitrafikk, fly og ferger er redusert med mellom 20 og 40 prosent per dag, ifølge Norsk institutt for luftforskning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag sist uke innførte Norge de kraftigste tiltakene mot en samfunnstrussel i fredstid. Stengte skoler og barnehager, omfattende karanteneregler og stenging av treningssentre, svømmehaller og frisørsalonger er noen av tiltakene.

Samme dag rapporterte Statens vegvesen om kraftig trafikknedgang inn og ut av de store byene. Trondheim fikk en trafikknedgang på 12 prosent, Bergen 9 prosent, Nord-Jæren 8 prosent og Oslo-området 7 prosent sammenlignet med samme torsdag i fjor.

Siden har trafikkmengden fortsatt å gå ned. Over 100.000 nordmenn er permittert fra jobbene sine. Flere sitter i karantene. Og nesten alle som kan, jobber hjemmefra.

– Fredag 13. mars viste tall fra Vegvesenets automatiske trafikktellinger en trafikknedgang på rundt 20 prosent i morgenrushet på veiene ut og inn til Oslo samt i selve hovedstaden, sammenliknet med de tre fredagene før. Det førte til at eksos- og svevestøvutslippene gikk ned med 12-13 prosent, sier forsker Henrik Grythe ved Norsk institutt for luftforsknings (NILU) avdeling for by og industri i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På landsbasis har forskeren observert en trafikknedgang på nær 40 prosent. Færre biler på veiene betyr mindre oppvirvling av svevestøv, og mindre lokal luftforurensning.

Så lenge unntakstilstanden som følge av coronavirus-pandemien vedvarer, vil utendørs luftkvalitet være bedre enn normalt, både i norske byer og på verdensbasis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spennende å se varig effekt

Samtidig som veitrafikken går ned, har antall kansellerte flyavganger økt kraftig. Langt færre flygninger enn normalt blir gjennomført på verdensbasis på grunn av den pågående pandemien.

Foreløpig går innenlands fergetrafikk som normalt, men flere utenlandsferger har kansellert sine avganger i flere uker fremover.

Henrik Grythe ved NILU har ved hjelp av ulike modeller regnet ut hva dette betyr for norske utslipp fra transportsektoren.

Han konkluderer med at utslippene fra veitrafikk, fly og ferger i Norge er redusert med mellom 20 og 40 prosent – per dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskeren tror utslippene vil synke ytterligere dersom den pågående corona-krisen vedvarer over lang tid.

– Hva den totale effekten blir, vet vi ikke før vi ser utslippsberegningene for hele 2020. Det blir også spennende å se om dette har hatt noen varig effekt på folks reisevaner.

Les også: Hva skiller det nye coronaviruset fra vanlig influensa?

– Utslippene kan være enda lavere

Ifølge Grythes beregninger har det på landsbasis vært en utslippsreduksjon på 43.000 tonn CO2 fra veitrafikken mellom 13. og 19. mars.

Utslippsreduksjonen fra fly i samme periode, har han beregnet til å være 59.000 tonn CO2.

– Reduksjonen kommer av kansellerte flygninger, sier Grythe, – men CO2-utslippene kan faktisk være enda lavere enn beregningene viser. Modellen tar nemlig ikke høyde for at flyavgangene den siste tiden bare har hatt 40 prosent passasjerbelegg, mot 75 prosent normalt. Dermed er flyene lettere enn vanlig, og bruker mindre drivstoff per kilometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i Kina har klimagassutslippene gått ned som følge av coronaviruset. I en fire ukers-periode i januar og februar, ble landets utslipp redusert med en fjerdedel – tilsvarende 200 millioner tonn CO2, ifølge Centre for Research on Energy and Clean Air.

Samtidig ble luftforurensningen i landet redusert med 36 prosent.

Også i Italia har mengden luftforurensning blitt betydelig redusert.

Les også: Ny studie skal teste immundempende medisin på alvorlig syke covid-19-pasienter

SE VIDEO: Utslippene i Nord-Italia synker på grunn av pandemien.