Høie forbyr opphold på hytte utenfor hjemkommune

Video: Bent Høie har besluttet å forby hytteeiere fra å dra på hytta.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen forbyr folk å være på hytta hvis den ligger utenfor hjemkommunen. Det gis ingen muligheter for dispensasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie (H) kunngjorde forbudet på en pressekonferanse torsdag. Han gjorde det klart at det har vært en vanskelig avveining.

– Dette er en beslutning som jeg helt til det siste håpet at vi skulle slippe å ta, sa han.

Justisminister Monica Mæland (H) sier at tiltaket kommer fordi det handler om å redde liv.

– Vi gjør ikke dette for å skape trøbbel for folk. Alle skal få lov til å reise så mye de vil på hyttene sine etter hvert, men akkurat nå må vi gjøre dette fordi det er blitt et problem, sier hun til NTB.

Noen unntak

Loven åpner for noen unntak, blant annet for familier hvor ett familiemedlem er bekreftet smittet, men ikke de andre.

Da kan resten av familien være på hytta slik at man unngår at de også blir smittet, mens den som er syk må være hjemme, opplyste Høie.

– Da vil man forhindre at friske familiemedlemmer smittes ved å bruke samme bad og kjøkken, for eksempel, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overtredelse av forbudet kan utløse bøter eller fengselsstraff.

Sender ikke ut politiet

– Mange spør seg nå: Skal vi sende politiet på jakt etter hyttefolk? Det skal vi ikke. Det er jo slik at de fleste i Norge er lovlydige, og derfor tror vi at et forbud vil bli fulgt av de aller, aller fleste, sier justisminister Monica Mæland (H).

Høie, Mæland og også statsminister Erna Solberg (H) har de siste dagene gjentatt i sterke ordelag beskjeden om at hytteturister må reise hjem.

Etter å ha forhørt seg med fylkesmennene, besluttet Høie torsdag å innføre et forbud. Sju av ti fylkesmenn ba om at forskriften måtte innføres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hensyn til kapasitet i helsetjenesten

Mange har de siste dagene bedt hyttekommunen om dispensasjon. Vanlige argumenter er at man er mindre utsatt for smitte på hytta enn hjemme, men helseministeren avviser at man kan legge vekt på dette.

– Det handler ikke om det. Det handler om hensynet til små kommuner som har mange fritidseiendommer. De har ikke kapasitet til å ta seg av syke hyttefolk, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbudet vil være i lovs form, slik at det ikke blir noen muligheter for dispensasjon. Det vil stå i loven hvem som er unntatt forbudet.

Måke hyttetaket

I forskriften heter det at «strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader, tillates.»

Det betyr at hytteeiere likevel kan måke snø av taket, ifølge forsikringsselskapet Fremtind.

– Vi mener at snømåking av hyttetak er strengt nødvendig for å avverge materielle skader. Det er også noe våre kunder plikter å gjøre, sier skadeforebygger Therese Nielsen.

De sier hytteeiere som ikke er i karantene, kan ta en dagstur for å utføre dette arbeidet.