Hercules-fly nær styrt under øvelse

Et Hercules-fly hadde en nestenulykke utenfor Lofoten tidligere i mars. Dette bildet viser et Lockheed C-130 Hercules på flyplassen på Jan Mayen da kronprinsen besøkte øya i vinter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Et Hercules-fly hadde en nestenulykke utenfor Lofoten tidligere i mars. Dette bildet viser et Lockheed C-130 Hercules på flyplassen på Jan Mayen da kronprinsen besøkte øya i vinter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Et av Forsvarets Hercules fly måtte gjøre en unnamanøver for å unngå å styrte under øvelsen Cold Response. Luftforsvaret undersøker hendelsen. 

Det var under øvelsen Cold Response 11. mars at to norske C-130J Hercules transportfly trente sammen vest for Lofoten.

De øvde på formasjonsflyging i lav høyde med bruk av nattoptikk. Mot slutten av oppdraget kom formasjonen utilsiktet nær øya Mosken i Værøy kommune.

Ingen skadd

Det fremste flyet måtte da «foreta en unnamanøver for å unngå kollisjon med terrenget», opplyser Forsvaret i en pressemelding tirsdag.

Verken fly eller personer ble skadd i hendelsen.

På grunn av hendelsens alvorlighetsgrad oppnevnes det en undersøkelsesgruppe i Forsvaret, og hendelsen skal undersøkes i henhold til Forsvarets regelverk.

Les også: Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon

Unngå at det skjer på nytt

I tillegg har Luftforsvaret bedt Statens havarikommisjon for Forsvaret (SHF) om å gjennomføre en selvstendig undersøkelse av hendelsen.

– Det er viktig å avklare hva som har skjedd, hvorfor det skjedde og ikke minst hvordan vi skal unngå at noe lignende inntreffer på nytt. Samtidig er vårt fokus nå å ivareta involvert personell og resten av avdelingen, sier generalmajor Tonje Skinnarland, sjef Luftforsvaret.

Aktuelt: Rykket ut 38 ganger mot russiske krigsfly i fjor

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært