Coronaviruset kan overbelaste Irans helsesystem

<p>En brannmann i arbeid med å desinfisere en gate i Teheran for coronaviruset.</p>
En brannmann i arbeid med å desinfisere en gate i Teheran for coronaviruset. Foto: Vahid Salemi / AP

Irans myndigheter innrømmer at landets helsetjenester kan bli fullstendig overveldet av coronaviruset. Søndag ble det meldt om 113 nye dødsfall.

Iran er rammet av det verste koronautbruddet i Midtøsten, og landet er også blant de hardest rammede i verden.

Hittil er det meldt om 13.938 smittetilfeller og 724 dødsfall. Det kan være store mørketall.

Myndighetene innrømmet søndag at utbruddet kan være mer enn landets helsetjenester kan klare å håndtere, ikke minst når landet også er rammet av USAs sanksjoner.

Ikke nok kapasitet

Hvis antall smittede fortsetter å øke like raskt, vil det ikke være nok kapasitet på sykehusene, sier Ali Reza Zali, som leder kampen mot viruset.

Iran har trolig noe sånt som 110.000 sykehussenger, inkludert 30.000 i hovedstaden Teheran. Myndighetene sier de skal opprette mobile klinikker når behovet oppstår.

En rekke høyere tjenestemenn, blant dem visepresidenten, regjeringsmedlemmer, parlamentsmedlemmer og tjenestemenn i helsedepartementet, er smittet av viruset, og flere er døde.

Sent ute

Trass i alvoret har landet vært sent ute med å innføre samme strenge tiltak som andre hardt rammede land.

President Hassan Rouhani avviste lørdag at det er aktuelt med omfattende karantene, og han sa at regjeringen også ønsker å holde grensa åpen.

Dalia Samhouri i Verdens helseorganisasjon WHO sier at det trolig er store mørketall, ikke bare i Iran, men også i Egypt, to av Midtøstens mest folkerike land.

Hun sier at det er lett å forestille seg at det er mange flere tilfeller enn det som registreres, fordi viruset kan spres av folk som ikke har noen symptomer på sykdom.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden