Sel kommune refser regjeringen – mener tiltakene kom for sent

Alle utenlandske statsborgere som ankommer Oslo lufthavn, blir nå bedt om å snu.
Alle utenlandske statsborgere som ankommer Oslo lufthavn, blir nå bedt om å snu. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sel kommune i Gudbrandsdalen er hardt rammet av coronaviruset. Hver sjette innbygger er i karantene. Kommunen mener regjeringens nye tiltak kom for sent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tidligere og nødvendige avklaringer fra regjeringen ville ha gjort situasjonen mindre utfordrende. Det var på tide at de tiltakene kom torsdag, sier kommunedirektør Ola Helstad til VG.

Over 20 personer i kommunen har fått påvist coronaviruset, og om lag 1.000 av de 5.700 innbyggerne befinner seg nå i karantene.

Les også: Sverige stenger ikke skolene

– Uorden i Kommune-Norge

Kommunedirektøren peker på at manglende tiltak fra nasjonalt hold har ført til at mange kommuner har håndtert situasjonen på ulikt vis, og at dette har vært krevende.

– Det er svært mange kommuner som har interkommunalt samarbeid. Når praksisen utviklet seg i ulik retning for kommunene som samarbeidet, og de handlet på ulik måte, så blir det en spredt uorden i Kommune-Norge, sier han.

Helseminister Bent Høie (H) sier han forstår at situasjonen har vært krevende for kommunene, men understreker samtidig viktigheten av at kommunene selv har hatt frie tøyler til å bestemme sine egne tiltak.

– Når vi er igjennom dette, skal vi selvsagt evaluere alt, og jeg er sikker på at vi også denne gangen vil ha lært noe som kan gjøre oss enda bedre forberedt i fremtiden, sier Høie.

Les også: Medier: 103-åring frisk av corona på en uke

– Et problem

Kommuneoverlege i Sel, Therese Renaa, har tidligere uttalt til NRK at det har vært svært hektisk på jobb, men at folk stort sett tar det bra.

– De fleste har vært reale, lojale, og har stilt opp, sa hun.

Ola Helstad frykter sykdom eller smitte hos de ansatte.

– Men vi er bekymret for det som vil skje fram i tid. Hvis sentrale personer, for eksempel i helsevesenet, selv blir syke, har vi et problem. Det er en nasjonalt utfordring, sa han onsdag.

Personvernpolicy