Endelig vedtatt at mulla Krekar utleveres til Italia

<p>Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som Mulla Krekar, motsetter seg utlevering til Italia. Foto: </p>
Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som Mulla Krekar, motsetter seg utlevering til Italia. Foto:  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Justisminister Monica Mæland (H) opplyste på en pressekonferanse fredag at mulla Krekar kommer til å bli utlevert til Italia. 

Mulla Krekar, eller Najumuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, ble vedtatt utlevert til Italia 12. februar. Der ble han i fjor sommer dømt til tolv års fengsel for å ha planlagt terror.

Meling ut mot Frp-topp: – Det er ikke noe å harselere med

Krekars advokat, Brynjar Meling, sendte klage på vedtaket 4. mars. Etter at klagen ikke ble tatt til følge av Kongen i statsråd fredag, er vedtaket endelig.

– Dermed er det endelig vedtatt at Ahmad skal utleveres til Italia. Et endelig utleveringsvedtak skal i utgangspunktet effektueres så raskt som mulig. Det er på vanlig måte norsk og italiensk politi som sørger for at utleveringsvedtaket iverksettes, skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

– Av hensyn til situasjonen i Italia, vil norske og italienske myndigheter avvente effektueringen. Effektueringen vil skje så raskt det lar seg gjøre.

Beskyldning: Krekar mener Solberg er inhabil

Mulla Krekar er i første omgang varetektsfengslet fram til 25. mars.

– Utleveringsloven åpner opp for å holde den etterlyste varetektsfengslet i fire uker etter at utleveringsvedtaket ble endelig, og i særlige tilfeller kan retten forlenge fengslingsperioden, står det i pressemeldingen.

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, har varslet at han vil bringe saken inn for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Bakgrunn: Meling frykter at Krekar blir coronasmittet i Italia

Brynjar Meling i fjor: – Krekar vil aldri reise

Innsikt: Ingen vet hva Krekar har kostet Norge

Aktuelt: Her er Kallmyrs Krekar-regnskap

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden