Forsvarsministeren avviser mangel på flyteknikere

Forsvaret skal fram mot 2025 fase inn 52 nye F-35-kampfly, men mangler kvalifiserte teknikere til å vedlikeholde dem, skriver Klassekampen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Forsvaret skal fram mot 2025 fase inn 52 nye F-35-kampfly, men mangler kvalifiserte teknikere til å vedlikeholde dem, skriver Klassekampen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser at det er kritisk mangel på flyteknikere i Forsvaret. Forsvarsledelsen er av en annen oppfatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftforsvaret har slitt med underskudd på flyteknikere etter at regjeringen la ned grunnutdanningen, og de siste elevene ble uteksaminert i 2017. Klassekampen skrev forrige uke flere saker hvor teknikermangelen skal være et kritisk punkt i Riksrevisjonens hemmeligstemplede rapport om innfasingen av de nye F-35 jagerflyene.

Lørdag avviste forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at Luftforsvaret har en kritisk teknikermangel. Han mener Klassekampen har gjengitt flere feil i sin dekning av saken, at den burde lytte til flere enn fagforeningene. Forsvarsministeren oppfordret avisa til å snakke direkte med Luftforsvaret.

Personellsjef Marianne Døhl i Luftforsvaret kommenterer situasjonen slik:

– Ja, det er en krise, men vi iverksetter krisetiltak, sier Døhl og understreker at teknikermangelen ikke går ut over den operative evnen.

Bakgrunnen for saken er Norges innkjøp av nye 52 jagerfly som skal innfases fram mot 2025, og en varslet mangel på teknikere til å vedlikeholde dem.

– De tiltakene vi iverksetter nå, gjør at vi ikke får den krisen som blir varslet, sier Døhl til Klassekampen.