Kronprinsen: – Må konse for å begrense håndhilsing

<p>Navnit Kaur (f.v.), kronprins Haakon og Irene L. Lystrup, daglig leder i Kronprinsparets Fond under et besøk hos mentorprogrammet Catalysts, som arbeider for at flerkulturell ungdom skal lykkes med skole og arbeid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</p>
Navnit Kaur (f.v.), kronprins Haakon og Irene L. Lystrup, daglig leder i Kronprinsparets Fond under et besøk hos mentorprogrammet Catalysts, som arbeider for at flerkulturell ungdom skal lykkes med skole og arbeid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kronprins Haakon og familien begrenser håndhilsing for å unngå smittespredning av koronaviruset.

– Vi har begynt å begrense håndhilsing fra i dag. Man må konse litt for å få det til. Men det finnes mange andre gode måter å hilse på, så det går nok bra, sier kronprins Haakon til NTB.

– Vi treffer veldig mange mennesker, så vi tenker at det er en fin måte å ta vare på risikogruppene som ikke skal få smitten. Det er målsettingen, legger han til.

Følger råd

Kronprinsparet følger ellers de vanlige rådene fra helsemyndighetene for å begrense smittespredning av koronaviruset i befolkningen. De vasker hendene og forsøker å hoste i papir eller i armhulen.

Kronprinsesse Mette-Marit tar ingen ekstra forholdsregler som følge av koronaviruset, selv om hun har den kroniske sykdommen lungefibrose, forteller kronprinsen.

– Hun gjør som alle oss andre. Hun prøver å følge rådene fra Folkehelseintstuttet, sier han.

Slik beskytter du deg mot koronaviruset:

* Vask hendene ofte og grundig. Bruk antibac dersom håndvask ikke er mulig.

* Hold minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer.

* Sykdommen kan smitte på tre måter:

– gjennom luft når en syk person nyser eller hoster (dråpesmitte)

– ved direkte kontakt med syke

– ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander

* Verdens helseorganisasjon anslår at inkubasjonstiden er 5–6 dager, men den kan variere fra 0–14 dager.

* Om man blir forkjølet: Hold god avstand til andre. Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer.

* Vanlige symptomer på koronasmitte er hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

* Dersom man mistenker at man er smittet, bør man holde seg hjemme. Ring fastlegen eller nærmeste legevakt på telefon 116117.

Det er ikke gått ut en offisielt råd om å unngå håndhilsing i befolkningen, men Helsedirektoratet oppfordret fredag nordmenn om å unngå håndhilsning for å unngå smittespredning av koronaviruset.

Støre støtter

Ap-leder Jonas Gahr Støre er positiv til Helsedirektoratets oppfordring.

– Om håndhygiene er viktig i innsatsen mot spredning av koronaviruset, så er det klokt å ikke ta folk i hånden på en tid. Det finnes mange hyggelige former for personlig hilsen, som et nikk eller et smil, skriver Støre på sin Facebook-side.

192 personer hadde fått påvist koronasmitte i Norge mandag kveld.

Kronprinsen besøkte mentorprogrammet Catalysts mandag ettermiddag. Et tiltak som kobler flerkulturell ungdom med mentorer som skal hjelpe dem å lykkes med skole, arbeidsliv og livet generelt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden