Petoro-sjefen kritisk til overskridelser i oljebransjen

Statens inntekter fra olje- og gassfeltene på sokkelen falt kraftig i fjor. Petoro-sjef Grethe Moen kritiserer selskapene for å ha for høye kostnader.

Petoro forvalter den norske statens direkte eierinteressene i norske olje- og gassfelt, de såkalte SDØE-andelene. Petoro er ikke selv operatør på oljefeltene, men deltar som partner. I fjor falt inntektene kraftig, med hele 24 milliarder kroner, til totalt 96 milliarder, skriver Dagens Næringsliv.

Nå refser sjef Grethe Moen i Petoro selskapenes pengebruk etter overskridelser på over 40 prosent i forbindelse med sju prøveboringer i fjor. Hun mener pengene kunne vært brukt bedre.

– I fjor brukte vi over 13 milliarder kroner i boring av nye brønner. Det er mye penger på spill for oss. Disse pengene vil vi heller levere til staten og fellesskapet enn å bruke på feil, sier Moen.

Hun vil ikke nevne hvilke aktører hun mener sløser mest med pengene, men sier det er noen gjengangere. Moen mener oljebransjen ikke er flink nok til å lære av tidligere feil, at den ikke deler erfaringer og at den ikke bruker nok digitale beslutningsverktøy.

– Dette er noe vi skal ta tak i med lisenshaverne, spesielt der vi se de største problemene, sier Moen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden