Folkehelseinstituttet:

147 coronasmittet i Norge - 34 har fått påvist smitte det siste døgnet

Se opptak av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttets oppdatering 7. mars.

De fleste av de 147 smittede i Norge, er smittet i Italia. Nå regnes hele Nord-Italia som svært smittefarlig, og alle som har vært der, bør droppe jobben.

FHI har nå utvidet listen over områder med vedvarende smitte til å gjelde alle regioner nord for Roma, i tillegg til Hubei-provinsen i Kina, Sør-Korea og Iran.

Alle som har vært ett av disse stedene, blir nå bedt om å holde seg hjemme fra jobb og skole, uansett om de har symptomer eller ikke.

De bes dessuten om å unngå reiser, offentlig transport og nær kontakt med andre mennesker, for eksempel i sosiale sammenhenger.

Anbefalingen fra Helsedirektoratet har også tilbakevirkende kraft. Det vil si at alle som har kommet hjem fra disse områdene de siste fjorten dagene, bør i karantene til det har gått fjorten dager etter hjemkomst, sier direktoratet.

Corona: Vinstra videregående skole stenger i to uker

Tydeligere beskjed

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at myndighetene de siste ukene har erfart at smittepresset fra dette turistområdet har vært ganske stort.

– For å unngå at vi med åpne øyne ser at denne risikoen bare vedvarer, så ønsker vi å sikre at vi gjør det vi kan for å beskytte de som er ekstra sårbare og bedriftene fra å få smitte inn i sine virksomheter, sier han til NTB.

– Hvorfor har dere ikke gjort det før?

– Vi har hatt råd hvor man skal melde fra om man blir syk, men det har ikke helt klart å skape en sikkerhet for at vi klarer å utelukke alle. Det har kostet ganske mye ressurser å drive smittesporing etter dette. Jeg tror det er riktig nå å si tydelig at dette bør gjelde alle de som har reist i disse områdene. Det er i alles interesse, sier Guldvog.

Han håper på forståelse for at dette er nødvendig, selv om det vil skape plunder for mange.

Aktuelt: Pasientombud mener helsemyndighetenes virushåndtering er for passiv

Fakta om spredningen av koronaviruset i Norge:

* 7. mars: 147 personer har fått påvist viruset i Norge. Ingen av dem er alvorlig syke. De aller fleste er smittet i Italia.

* 6. mars: 113 personer har fått påvist viruset.

* 5. mars: 86 personer har fått påvist viruset.

* 4. mars: 56 personer har fått påvist viruset.

* 3. mars: 33 personer har fått påvist viruset.

* 2. mars: 25 personer har fått påvist viruset.

* 1. mars: FHI opplyser at totalt 19 personer er koronasmittet. Oslo universitetssykehus (OUS) opplyser at totalt fem ansatte ved øyeavdelingen er smittet.

* 29. februar: FHI opplyser at totalt 15 personer er smittet. OUS bekrefter at tre ansatte ved øyeavdelingen er smittet.

* 28. februar: OUS bekrefter at en av deres ansatte, som nylig var på ferie i et høyrisikoområde i Nord-Italia, har fått påvist koronaviruset. Vedkommende er ansatt ved øyeavdelingen.

* 28. februar: Bergen kommune opplyser at en person bosatt i Bergen er smittet etter å ha vært på reise i Nord-Italia.

* 27. februar: FHI bekrefter at ytterligere tre personer har fått påvist koronaviruset, to i Oslo og en i Bærum.

* 26. februar: En kvinne bosatt i Tromsø som nylig hadde kommet hjem fra Kina, testet positivt for koronaviruset og ble satt i hjemmekarantene.

* 26. februar: En mannlig norsk student bosatt i Firenze i Italia testet positivt på viruset. Han ble innlagt på et lokalt sykehus med milde symptomer.

Alle fylker berørt

34 nordmenn har fått påvist smitte det siste døgnet, en av disse er det første tilfellet i Nordland. Dermed er alle landets fylker rammet av koronaviruset.

Også de nye tilfellene er hjemmeisolert og følges opp av den lokale helsetjenesten. Ingen av dem er alvorlig syke eller innlagt på sykehus, men ingen er ennå blitt friskmeldt.

Til sammen er blitt 89 smittet på reise til Italia, mens fire personer er smittet på reise til Østerrike.

– Vi har nå en intens innsats med smitteoppsporing i samarbeid med kommunehelsetjenesten som er berørt i de enkelte tilfeller, sier områdedirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI).

Folk som jobber i helsevesenet, bør nå dessuten droppe håndhilsing fullstendig, råder helsedirektør Bjørn Guldvog.

Les også: Overlege bekymret for personer i coronaisolasjon

Målet er å stoppe utbruddet

Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet sier man fortsatt er i en fase i Norge hvor man forsøker å stoppe utbruddet, og ikke bare kontrollere det.

– Dersom det blir utbredt spredning som vi ikke har kontroll over, slik som i Italia, så er vi i en ny fase, sier han.

I Kina og Sør-Korea ser tallene nå til å flate ut. I Norge øker altså fortsatt tallet på smittede. Når tallet på smittede i Norge går ned, vil det være et godt tegn, ifølge Forland.

Bølger av smitte

Men siden folk kommer til å fortsette å reise, kan det komme flere bølger.

– Siden epidemien kommer til ulike land i ulik tid, vil ikke en slik utflating bety at epidemien er over i Norge, selv om man får en avflating.

Målet i Norge er fortsatt å flate ut smittetoppen over lengre tid, slik at helsetjenestene skal ha kapasitet til å ta seg av et stort antall syke.

– Alle tiltakene vi nå har iverksatt har en slik funksjon, sier Forland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært