Ny bunn for de borgerlige på måling

Både Venstre og Kristelig Folkeparti havner under sperregrensa på en måling Norfakta har utført for Klassekampen og Nationen. Høyre går 1,2 prosentpoeng fram, til 20,6 prosent. Regjeringspartiene er jevnstore med Arbeiderpartiet, viser målingen. Høyre-leder og statsminister Erna Solberg, KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder og kunnskapsminister Trine Skei Grande på skøytebanen på Voldsløkka i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Både Venstre og Kristelig Folkeparti havner under sperregrensa på en måling Norfakta har utført for Klassekampen og Nationen. Høyre går 1,2 prosentpoeng fram, til 20,6 prosent. Regjeringspartiene er jevnstore med Arbeiderpartiet, viser målingen. Høyre-leder og statsminister Erna Solberg, KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder og kunnskapsminister Trine Skei Grande på skøytebanen på Voldsløkka i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF er jevnstore med Arbeiderpartiet på en ny måling. Opposisjonen gjør det sterkt, og MDG er landets største miljøparti.

Den sittende regjeringen ville ha sikret seg bare 39 mandater på Stortinget dersom det var valg i dag, viser en måling Norfakta har utført for Klassekampen og Nationen.

Det er 22 færre mandater enn det Høyre, Venstre og KrF har i dag. Regjeringen ville dermed ha hatt under en firedel av Stortinget i ryggen. Selv med Frp som støtteparti ligger dagens regjering an til bare å ha 60 mandater bak seg, viser målingen.

Målingen ble gjort før innstillingen til valgkomiteen i Venstre, som har ført til strid i partiet. Venstre gjør likevel en bunnmåling. Partiet får 2,5 prosent og havner igjen under sperregrensa. Det gjør også KrF, som får 2,9 prosent på målingen.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) sikrer seg 13 mandater på en måling Norfakta har utført for Klassekampen og Nationen. De er dermed Norges største miljøparti. SV får 12 mandater på målingen. MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm legger vekt på at partiet har et tydelig budskap Foto: NTB scanpix
Miljøpartiet De Grønne (MDG) sikrer seg 13 mandater på en måling Norfakta har utført for Klassekampen og Nationen. De er dermed Norges største miljøparti. SV får 12 mandater på målingen. MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm legger vekt på at partiet har et tydelig budskap Foto: NTB scanpix

Ap er det partiet som øker mest. Partiet går fram 3,6 prosentpoeng, til 25,8 prosent. Både MDG og SV får 7 prosent på målingen, men førstnevnte får ett mandat mer og er dermed det største miljøpartiet på Stortinget.

– Stadig flere ønsker politikere som står for noe, og vi er det eneste partiet som setter klima- og miljøsaken øverst. Vi gir håp i en tid hvor mange blir resignert av politisk treghet og populisme, sier stortingsrepresentant Une Bastholm (MDG).

Rødt gjør det også skarpt og får 5,1 prosent.

Endringene for samtlige partier ser slik ut: Rødt 5,1 (+0,9), SV 7 (-0,6), Ap 25,8 (+3,8), Sp 15,9 (ingen endring), MDG 7 (+ 1,8), KrF 2,9 (-1,6), Venstre 2,5 (-1,9), Høyre 20,6 (+1,2), Frp 12 (-2,9), Andre 1,1 (-0,4). Feilmarginen er på +/- 3,1 prosent. 1.000 deltok i meningsmålingen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært