Luftforsvaret legger ut utdanning av flyteknikere på anbud

Et F-35 Lightning 2 tar av fra Edwards Air Force Base i Nevada-ørkenen. Det er dette kampflyet Norge har kjøpt, men som det kan bli mangel på flyteknikere til. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix
Et F-35 Lightning 2 tar av fra Edwards Air Force Base i Nevada-ørkenen. Det er dette kampflyet Norge har kjøpt, men som det kan bli mangel på flyteknikere til. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftforsvaret foreslår å gjenåpne grunnutdanningen av flyteknikere, i privat regi. Regjeringen la ned grunnutdanningen, tross advarsler fra Forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Klassekampen som melder at Forsvarets logistikkorganisasjon nå søker etter private tjenester «i markedet for å dekke Luftforsvarets behov for flyteknisk grunnutdanning» på den offentlige anbudsportalen Doffin.

En privat utdanning av flyteknikere skal ifølge anbudsteksten finne sted i Kristiansand, der Luftforsvarets skolesenter i Kjevik også ligger. Der har de i flere år hatt problemer med å nå målet med over 40 nye teknikere i året og har et underskudd på 20 til 25 stykker hvert år.

Før regjeringen la ned Forsvarets egen grunnutdanning for flyteknikere, ble den advart blant annet av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i 2016.

– Jeg er bekymret for at manglende konsekvensvurderinger kan bidra til et vel optimistisk innsparingspotensial innen utdanning, skrev Bruun-Hanssen i en kommentar til regjeringens langtidsplan for Forsvaret det året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en epost til Klassekampen bekrefter talsmann for Luftforsvaret Stian Roen underskudd på flyteknikere etter at de siste elevene ble uteksaminert i 2017. Roen skriver at Luftforsvaret har flere tiltak iverksatt, inkludert økt rekruttering av lærlinger og ferdig utdannede teknikere, innleie av flyteknikere fra Kongsberggruppen og et offentlig-privat samarbeid om utdanning av flyteknikere.