56 er coronasmittet i Norge - får tips om karantenebrudd

Disse plakatene er å se på blant Oslo lufthavn.
Disse plakatene er å se på blant Oslo lufthavn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Bergen legevakt opplyser at de har fått meldinger om at personer som de antok var i hjemmekarantene, dropper jobb, men går på butikken og på treningssenter. Antallet smittede har økt siden tirsdag.

– Tipsene går blant annet ut på at folk i karantene går på butikken og på treningssenter. Det må man ikke gjøre, sier legevaktsjef Dagrun Waag Linchausen til Bergens Tidende.

Folkehelseinstituttet opplyser at folk som sitter i hjemmekarantene, kan forlate sitt eget hjem, men anbefales å unngå nærkontakt med andre. De skal ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser med offentlig transport og unngå steder der man lett kan komme nær andre.

Hjemmekarantene anbefales for dem som har vært i kontakt med en bekreftet tilfelle, eller bor sammen en person som har bekreftet smitte.

Personer som har fått påvist coronasmitte eller venter på prøvesvar, settes i hjemmeisolasjon.

Slik smitter covid-19

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.

Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.

Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

Kilde: FHI

56 smittet

Totalt 56 personer i Norge hadde onsdag fått påvist koronavirus. På to dager har tallet på smittede mer enn doblet seg.

I sin oppdatering onsdag kveld opplyste Folkehelseinstituttet at alle tilfellene fortsatt kan knyttes til utbrudd i utlandet, og at ingen av dem som er smittet, er alvorlig syke eller innlagt på sykehus.

– Vi ser at vi i Norge har flere positive tester enn andre land i Norden. Vi tenker at dette gjenspeiler at vi i Norge nå tester mange, og at svært mange av disse har kommet hjem fra Nord-Italia i de norske vinterferieukene, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en pressemelding.

Personene som er smittet, er hjemmeisolert og følges opp av lokalt helsevesen.

Kraftig økning i tallet på smittede

Tirsdag var det bekreftet 33 smittede i Norge. Tallet på bekreftede smittetilfeller det siste døgnet har dermed økt med 23, noe som er det høyeste antallet nye smittede på én dag siden det ble påvist koronasmitte i Norge første gang 26. februar.

Det er også mer enn en dobling fra mandag, da det totalt var 25 bekreftede smittetilfeller i Norge. Også Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved avdeling for smittevern og vaksine i FHI, forklarer økningen med at svært mange nordmenn nylig har vært på reisefot.

– Vi har god oversikt over smitteveiene. I alle tilfellene som er påvist i Norge, kjenner vi til smittested, sier hun til NTB.

Hun understreker at det ikke er aktuelt å sette inn nye tiltak eller endre anbefalinger om karantene, selv om tallet på smittede har steget.

Blant de nye smittetilfellene onsdag var det tidligere på dagen rapportert at sju av dem er fra Oslo, seks fra Drammen, mens det er ett nytt smittetilfelle i Trondheim, Haugesund og Klepp.

Venter ny fase

Helsemyndighetene venter at smittespredningen kan gå over i en ny fase, der man får smittespredning i Norge uten at man klarer å knytte alle smittede til et kjent utbruddsområde.

Folkehelseinstituttet opplyser at det i en slik fase kan bli aktuelt med nye og mer inngripende tiltak for å hindre ytterligere smittespredning.

Kunnskapsdepartementet har også varslet endringer i fraværsgrensa for elever på videregående skoler, slik at elever som har fravær av helseårsaker, kan bruke egenmelding eller få en bekreftelse fra sine foreldre.

Årsaken er at håndteringen av koronaviruset gjør at helsepersonell må bruke kapasiteten sin på dem som trenger det mest.

– Situasjon under utvikling

På grunn av viruset er det også fremdeles uklart om verdenscuprennene i Holmenkollen den kommende helgen blir gjennomført etter planen.

– Vi får mange spørsmål om helsemyndighetenes håndtering av koronautbruddet. Dette er en situasjon under utvikling, og rådene våre er under fortløpende vurdering i takt med kunnskap om situasjonen og utviklingen i andre land, sier Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Av det totale antallet smittede har 17 tilhørighet i Vestland fylke, 11 tilhørighet i Oslo, ni tilhørighet i Viken, mens tre er fra Rogaland, to fra Troms og Finnmark og én er fra Trøndelag. FHI går ikke ut med geografisk tilhørighet til ti av tilfellene av personvernhensyn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært