Telia ruller ut 5G i Trondheim 1. april

– Dette vil forandre spillereglene i årene som kommer. Det kommer til å ta tid, men det skjer over natten at vi starter med byggingen, sa administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge da han la fram planer om 5G-teknologi i Telias lokaler i Nydalen i Oslo i oktober. Nå er dato satt for utrulling i Trondheim. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
– Dette vil forandre spillereglene i årene som kommer. Det kommer til å ta tid, men det skjer over natten at vi starter med byggingen, sa administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge da han la fram planer om 5G-teknologi i Telias lokaler i Nydalen i Oslo i oktober. Nå er dato satt for utrulling i Trondheim. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Telia setter i gang med 5G-nett i Trondheim om under én måned og har planer om å bygge ut sitt nasjonale 5G-nett i løpet av 2023, i samarbeid med Ericsson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Femte generasjons mobilnett vil bli mye raskere, langt per presist og vil kunne takle et høyere antall enheter enn 3G og 4G. Trondheim var Telenors første 5G-by, og nå sier Telias administrerende direktør i Norge, Stein-Erik Vellan til Adresseavisen at deres utrulling av 5G i Trondheim begynner 1. april.

– Da starter vi med å sette i stand basestasjonene til å være 5G, sier Vellan.

Telia hadde for øvrig Lillestrøm som startby, med utbyggingsstart 10. januar.

Telia vraket i oktober den kinesiske telegiganten Huawei og gjorde det kjent at de lar Ericsson få bygge ut sitt Telias 5G-nett i Norge.

– Vi skal bygge et nasjonalt 5G nett innen 2023. Det er ingen visjon, det er planen, sa sjef Abraham Foss i Telia Norge da.

Ifølge Teknologirådet besluttet regjeringen å bruke 150 millioner på å frigjøre aktuelle frekvenser for å fremskynde utrullingen av 5G. Teknologien skulle testes ut blant annet på Kongsberg, på Elverum og i Oslo. Telenor, Telia og ICE har planer om å lansere 5G i Norge i løpet av 2020. De nordiske ministrene har dessuten undertegnet en intensjonserklæring med mål om at Norden skal bli den første og mest integrerte 5G-regionen i verden.