Kongeparet lar seg ikke stoppe av virusutbruddet – reiser til utlandet

<p>Kongeparet ser ut til å ha fulgt helseminister Bent Høies (H) råd. Tidligere i uken sa han til <a href="https://www.tv2.no/nyheter/11251489/?utm_source=share_mailer&utm_medium=email&utm_campaign=share_post" rel="noopener noreferrer" target="_blank">TV 2</a> at «det er viktig at vi reiser, og at det meste går som normalt».Foto: Heiko Junge / NTB scanpix</p>
Kongeparet ser ut til å ha fulgt helseminister Bent Høies (H) råd. Tidligere i uken sa han til TV 2 at «det er viktig at vi reiser, og at det meste går som normalt».Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mange har utsatt planer og avbestilt reiser som følge av koronaviruset. Men kongen og dronningen drar som planlagt til Jordan.

– Statsbesøket planlegges gjennomført. Vi følger situasjonen i dialog med vertslandets myndigheter, opplyser kommunikasjonsdirektør Guri Varpe ved slottet til NTB søndag.

Dermed er det duket for kongeparets statsbesøk nummer 50 – og deres første i Midtøsten.

Det offisielle programmet starter mandag i Jordans hovedstad Amman, hvor kong Harald og dronning Sonja blir tatt imot av kong Abdullah og dronning Rania.

Senere skal de blant annet besøke en jenteskole, en kirke og et seminar ved Dødehavet om den politiske dialogen i Midtøsten.

På programmet står også et besøk ved Jesu døpested ved Jordan-elva og omvisning i den berømte oldtidsbyen Petra, som runder av statsbesøket onsdag.

Avbestillinger

Koronavirusutbruddet har gjort mange usikre på reiseplanene sine. Finn Reise fortalte tidligere i uken at de har hatt en nedgang på 50 prosent, og en rekke aktører over hele landet melder om avbestillinger.

Slik beskytter du deg mot koronaviruset:

* Vask hendene ofte og grundig. Bruk antibac dersom håndvask ikke er mulig.

* Hold minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer.

* Sykdommen kan smitte på tre måter:

– gjennom luft når en syk person nyser eller hoster (dråpesmitte)

– ved direkte kontakt med syke

– ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander

* Verdens helseorganisasjon anslår at inkubasjonstiden er 5–6 dager, men den kan variere fra 0–14 dager.

* Om man blir forkjølet: Hold god avstand til andre. Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer.

* Vanlige symptomer på koronasmitte er hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

* Dersom man mistenker at man er smittet, bør man holde seg hjemme. Ring fastlegen eller nærmeste legevakt på telefon 116117.

Kongeparet ser imidlertid ut til å ha fulgt helseminister Bent Høies (H) råd. Tidligere i uken sa han nemlig til TV 2 at «det er viktig at vi reiser, og at det meste går som normalt».

Fakta om viruset covid-19:

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.

* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.

* 26. februar bekreftes det første tilfellet av viruset i Norge hos en person i Nord-Norge som har vært i Kina. Personen er frisk og holdes isolert. Folkehelseinstituttet vurderer det som svært lite sannsynlig at vedkommende utgjør en smitterisiko.

* Samme dag ba Folkehelseinstituttet norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, diverse nyhetsbyråer.

Mye tyder også på at kongeparet kanskje er enda tryggere i Jordan enn i Norge når det gjelder faren for virussmitte. Landet har i motsetning til Norge så langt ikke hatt noen bekreftede tilfeller av smitte, men har innført strenge begrensninger og innreiseforbud for personer som reiser via Sør-Korea, Kina, Iran og Italia.

Med på turen er også en rekke norske næringslivsfolk og andre representanter for kultur- og samfunnsliv. De er blitt bedt om å gjøre seg kjent med informasjon og råd om viruset på Folkehelseinstituttets hjemmeside og UDs reiseråd.

Les også: NRK-korrespondent i viruskarantene

VIDEO: Hør kongens tale på stortingsmiddagen


– Settes pris på

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) lar seg heller ikke stoppe av virusutbruddet. De skal ledsage kongeparet i Jordan.

– Statsbesøket vil styrke vårt gode forhold til Jordan. Jordanske myndigheter setter stor pris på at kongeparets første offisielle besøk til Midtøsten går til Jordan, sier Eriksen Søreide til NTB.

Hun skal blant annet i møter med sin jordanske motpart Ayman Safadi.

– Midtøsten er Europas nærområde, og det som skjer der, har konsekvenser for oss. Den ustabile situasjonen i regionen har ført til at Norge og Jordan samarbeider tett på en rekke områder, sier hun.

Næringsliv

For næringsminister Iselin Nybø (V) er statsbesøket er en gyllen anledning til å utforske mulighetene for mer næringslivssamarbeid.

– Vi reiser til Jordan med rundt 30 norske næringslivsaktører innenfor fornybar energi, turisme, digitalisering, helse og sjømat, sier hun.

Jordan har en målsetting om å øke landets egenproduserte andel fornybar energi.

– Her er norske fornybarselskaper verdensledende. Næringslivet kan være en del av løsningen for å bidra til økonomisk vekst og samtidig skape grønne arbeidsplasser, sier Nybø.

VIDEO: Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært